Herbata z oregano? Tak! Sprawdź, jakie ma właściwości!

Herbata z oregano? Tak! Sprawdź, jakie ma właściwości!

Przyprawa oregano jest nam dobrze znana, jako dodatek do dań. Można jednak wykorzystać ją w inny sposób!

Oryginalna przyprawa 

Oregano to przyprawa, która wraz z bazylią oraz ziołami prowansalskimi jest coraz częściej używana w polskiej kuchni. Co prawda nasza kuchnia nie wiele ma wspólnego z Włochami, gdzie jest najczęściej używane, jednak dobrze łączy się z naszymi polskim daniami. Oregano ma specyficzny zapach, jednak dzięki niemu potrawy są bardziej aromatyczne.

Napar z oregano 

Oregano można również wykorzystać w inny sposób niż przyprawa do różnych potraw. Okazuje się, że można też zaparzyć z niego herbatę, skoro są to wysuszone liście. Taka herbata jest źródłem przeciwutleniaczy oraz fitoskładników, które chronią i uzdrawiają uszkodzone komórki, które znajdują się w twoim ciele. Taki napar to również bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3, jak również witamin tj. E, A i C. Picie go dostarcza twojemu organizmowi również potas, magnez, cynk i wapń.

Zdjęcie Herbata z oregano? Tak! Sprawdź, jakie ma właściwości! #1

Właściwości herbaty 

Herbata z oregano ma też wiele innych właściwości, m.in. ma działanie moczopędne, wiatropędne i przeciwgrzybicze. Dodatkowo ma działanie antyseptyczne, ponieważ hamuje wzrost i rozwój szkodliwych mikroorganizmów. Napar z oregano ma też właściwości kojące, więc może być stosowany przy bólu zatok, gardła czy innych związanych z infekcją. Ma również działanie rozkurczowe, dlatego może być stosowany przy schorzeniach układu trawiennego np. skurczach jelita wrażliwego, wzdęciach czy nerwicy żołądka.

Przygotowanie naparu 

Przygotowanie naparu z oregano jest bardzo proste. Wystarczy do kubka wsypać łyżeczkę tej przyprawy i zalać szklanką gorącej wody. Następnie należy go przykryć, aby zioła się zaparzyły. Po około 15 minutach napar jest gotowy do picia.

Zdjęcie Herbata z oregano? Tak! Sprawdź, jakie ma właściwości! #2

Dodatkowe właściwości 

Przyprawa oregano poprawia również  trawienie oraz przemianę materii więc warto dodawać go do różny dań. Jako że oregano ma mocny aromat, to jest dodawane do niektórych wódek, likierów i win typu wermut. Zioło to ze względu na właściwości zdrowotne jest wykorzystywane w farmacji, zielarstwie  i przy produkcji kosmetyków. Ma silne właściwości antyoksydacyjne, więc jest wykorzystywane w profilaktyce chorób układu krążenia czy nowotworów.

Katarzyna

true

Polecane