Grochówka po indyjsku

Ewelina
Zupy
14.09.2014 8:35
Grochówka po indyjsku

Przepis

Stara, dobra grochówka. Gęsta, rozgrzewająca i mocno sycąca. W tym wydaniu jest wyjątkowa, charakteru dodaje jej aromatyczna indyjska mieszanka "Garam masala" a dodatkowej pikanterii nadaje jej chili. Do tego, w zupie nie ma żadnego dodatkowego tłuszczu, co czyni ją lżejszą, a dodatek zieleniny sprawia, że jest jeszcze bardziej odżywcza i kolorowa.

Polecamy!

6

Lekko zmodyfikowany przepis z książki "Color me vegan" autorstwa Coleen Patrick-Goudreau

SKŁADNIKI (4 porcje):

2-4 łyżek wody, do podduszenia cebuli

2 cebule, pokrojone w kostkę

1 łyżka drobno startego świeżego imbiru

3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

1,5 łyżki garam masala *

1/2 łyżeczki chili

1/2 łyżeczki kurkumy

1 duży albo 2 mniejsze ziemniaki (zwykłe lub słodkie-pataty), pokrojone w kostkę

1 duża marchewka, pokrojona w kostkę

400g żółtego łuskanego grochu

4 garście świeżej zieleniny (szpinaku, jarmużu,botwiny) lub kilka kulek mrożonego szpinaku

2 L bulionu warzywnego

sól i pieprz, do smaku

* Polecamy wykonać taką mieszankę samemu, będzie ona pełna aromatu i starczy nam na długo. Przepis znajdziecie tutaj.

6

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy wszystkie składniki.

Siekamy cebulę, wyskamy czosnek, ścieramy imbir. Obieramy marchew i ziemniaki i kroimy w kostkę. Groch przepłukujemy wodą. Zieleninę myjemy i rozdzieramy palcami na mniejsze kawałki.

Następnie w dużym rondlu zagrzewamy 2-4 łyżek wody i wrzucamy do niej posiekaną cebulę, aby się zeszkliła, dusimy ją ok. 7 minut. Po tym czasie dodajemy wyciśniety czosnek i starty imbir i dusimy ok. 5 minut; dodajemy więcej wody, jeśli trzeba.

Gdy nasze dodatki już są podduszone, dodajemy przyprawy (garam masala,chili,kurkuma), groszek, ziemniaki i marchew. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około godziny. Co jakiś czas mieszając, aby nasza zupa nie przykleiła się do dna. (Dodajemy więcej wody, jeśli trzeba)

5 minut przed końcem gotowania, dodajemy zieleninę. (Jeśli używamy mrożonego szpinaku, dodajemy go wcześniej, aby dokładnie się zagrzał).

Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy.

Smacznego! ☺