Przepis
Stara, dobra grochówka. Gęsta, rozgrzewająca i mocno sycąca. W tym wydaniu jest wyjątkowa, charakteru dodaje jej aromatyczna indyjska mieszanka "Garam masala" a dodatkowej pikanterii nadaje jej chili. Do tego, w zupie nie ma żadnego dodatkowego tłuszczu, co czyni ją lżejszą, a dodatek zieleniny sprawia, że jest jeszcze bardziej odżywcza i kolorowa.
Polecamy!
6
Lekko zmodyfikowany przepis z książki "Color me vegan" autorstwa Coleen Patrick-Goudreau
SKŁADNIKI (4 porcje):
2-4 łyżek wody, do podduszenia cebuli
2 cebule, pokrojone w kostkę
1 łyżka drobno startego świeżego imbiru
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1,5 łyżki garam masala *
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki kurkumy
1 duży albo 2 mniejsze ziemniaki (zwykłe lub słodkie-pataty), pokrojone w kostkę
1 duża marchewka, pokrojona w kostkę
400g żółtego łuskanego grochu
4 garście świeżej zieleniny (szpinaku, jarmużu,botwiny) lub kilka kulek mrożonego szpinaku
2 L bulionu warzywnego
sól i pieprz, do smaku
* Polecamy wykonać taką mieszankę samemu, będzie ona pełna aromatu i starczy nam na długo. Przepis znajdziecie tutaj.
6
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy wszystkie składniki.
Siekamy cebulę, wyskamy czosnek, ścieramy imbir. Obieramy marchew i ziemniaki i kroimy w kostkę. Groch przepłukujemy wodą. Zieleninę myjemy i rozdzieramy palcami na mniejsze kawałki.
Następnie w dużym rondlu zagrzewamy 2-4 łyżek wody i wrzucamy do niej posiekaną cebulę, aby się zeszkliła, dusimy ją ok. 7 minut. Po tym czasie dodajemy wyciśniety czosnek i starty imbir i dusimy ok. 5 minut; dodajemy więcej wody, jeśli trzeba.
Gdy nasze dodatki już są podduszone, dodajemy przyprawy (garam masala,chili,kurkuma), groszek, ziemniaki i marchew. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około godziny. Co jakiś czas mieszając, aby nasza zupa nie przykleiła się do dna. (Dodajemy więcej wody, jeśli trzeba)
5 minut przed końcem gotowania, dodajemy zieleninę. (Jeśli używamy mrożonego szpinaku, dodajemy go wcześniej, aby dokładnie się zagrzał).
Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy.
Smacznego! ☺