Składniki
Składniki
2,5 litra bulionu warzywnego *
150 g makaronu dischi volanti **
1 duży pęczek koperku
100 ml śmietany 18%
3-4 ziemniaki
3 marchewki
1 łyżka masła klarowanego
pieprz czarny
sól
Przepis
Marchewkę i ziemniaki obieramy. Marchew kroimy w plasterki, a ziemniaki w kostkę. Koperek obieramy z tych grubszych łodyżek i drobno siekamy. Kilka łodyżek pozostawiamy, będą nam potrzebne w późniejszym etapie. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy marchew i ziemniaki. Podsmażamy około 2 minut, mieszając.
Zlewamy bulionem, dodajemy pozostawione łodygi kopru, przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw. Wyjmujemy łodygi kopru, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na sam koniec dodajemy sporą ilość posiekanego koperku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy wodą i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy makaron do zupy i podajemy na gorąco.
Notatki
*w wersji mięsnej można użyć bulionu drobiowego
**można zastąpić dowolnym, ulubionym makaronem