Zupa koperkowa

Małgorzata
Zupy
30.06.2016 13:49
Zupa koperkowa

Składniki

Składniki

2,5 litra bulionu warzywnego *

150 g makaronu dischi volanti **

1 duży pęczek koperku

100 ml śmietany 18%

3-4 ziemniaki

3 marchewki

1 łyżka masła klarowanego

pieprz czarny

sól

Przepis

Marchewkę i ziemniaki obieramy. Marchew kroimy w plasterki, a ziemniaki w kostkę. Koperek obieramy z tych grubszych łodyżek i drobno siekamy. Kilka łodyżek pozostawiamy, będą nam potrzebne w późniejszym etapie. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy marchew i ziemniaki. Podsmażamy około 2 minut, mieszając.

Zlewamy bulionem, dodajemy pozostawione łodygi kopru, przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw. Wyjmujemy łodygi kopru, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na sam koniec dodajemy sporą ilość posiekanego koperku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy wodą i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy makaron do zupy i podajemy na gorąco.

Notatki

*w wersji mięsnej można użyć bulionu drobiowego

**można zastąpić dowolnym, ulubionym makaronem