Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Ewelina
Sałatki
06.11.2014 22:49
Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Przepis

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Banalnie prosta, smaczna i sycąca. Uwielbiam tuńczyka i wszystkie potrawy, których jest składnikiem :)

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Składniki:

2/3 szklanki ryżu

puszka kukurydzy

1 czerwona cebula

4 ogórki kwaszone

3-4 łyżki majonezu

2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym

3 łyżki jogurtu naturalnego

przyprawy: sól, pieprz

natka pietruszki

Wykonanie:

Ryż gotujemy do miękkości z odrobiną soli, musi pozostać jędrny i nie rozgotować się. Studzimy. Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę, kukurydzę osączamy. Składniki mieszamy z ryżem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę, majonez i jogurt i mieszamy. Na końcu dodajemy osączonego tuńczyka i lekko mieszamy. Przed podaniem schładzamy. Smacznego!