Makaron z sosem z fety i migdałów

Ewelina
Makarony
19.09.2014 10:07
Makaron z sosem z fety i migdałów

Przepis

Zaskakujące połączenie słonej fety, chrupiących migdałów i aromatycznego cynamonu. Wbrew pozorom całość świetnie komponuje się w oryginalnym sosie do makaronu. Przepis wypatrzyłam w dość wiekowym zeszycie z serii "Lubię gotować" i z ciekawości wybróbowałam jeszcze tego samego dnia, zmniejszając jedynie ilość składników (rodzina była w pracy). Smakowało :)

SKŁADNIKI NA 2-3 PORCJE (w zależności od apetytu):

25-30 dag makaronu – u mnie kolorowe serduszka

sól

2 łyżki masła

5 dag obranych i posiekanych migdałów

12 dag sera typu feta

150 ml śmietanki kremówki 30%

0,5 szklanki bulionu warzywnego – u mnie domowy

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta cynamonu

świeżo zmielony pieprz

pestki słonecznika do posypania

WYKONANIE:

Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.

Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu, odcedzić i gorący wymieszać z połową masła.

Do rondelka wlać kremówkę, dodać pokruszony lub pokrojony ser, migdały i po szczypcie gałki muszkatołowej i cynamonu.

Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i mieszać aż ser się rozpuści, do uzyskania gładkiej masy.

Dodać resztę masła i podgrzany bulion, gotować kilka minut aż sos zacznie gęstnieć, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.

Gorący makaron wymieszać z sosem, wyłożyć na talerze i posypać uprażonymi pestkami słonecznika.