łatwa chińszczyzna w domu- szynka wieprzowa w sosie śliwkowo-pomidorowym

Agata
Obiad
05.08.2014 9:04
łatwa chińszczyzna w domu- szynka wieprzowa w sosie śliwkowo-pomidorowym

Przepis

szynka wieprzowa w słodkim sosie śliwkowo-pomidorowym

To danie było dla mnie wyzwaniem, bałam się, że nic z tego nie wyjdzie... Ale smażąc szynkę spróbowałam marynaty i pozytywnie mnie zaskoczyła! Okazała się bardzo smaczna i aromatyczna. Sos śliwkowy sprawdził się idealnie do tego mięska :) Jeśli macie ochotę na pyszne danie w chińskim stylu, to zapraszam do wypróbowania przepisu :) A bazowałam na tym.

Składniki (na 3 porcje):

30 dag szynki wieprzowej

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka sosu sojowego

3 łyżeczki sosu śliwkowego

1/2 łyżeczki curry

1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

ew. szczypta pieprzu cayenne

2 średnie cebule

2 marchewki

makaron ryżowy (użyłam z brązowego ryżu)

Szynkę pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Dodać koncentrat, oba sosy, czosnek i przyprawy. Wymieszać, odstawić na 30 minut.

Po tym czasie w woku (lub zwykłej patelni) rozgrzać trochę oleju i wrzucić zamarynowane mięsko. Dusić, aż miesko będzie miękkie. Jeśli zawartość patelni wyda się zbyt sucha, można podlać odrobiną wrzątku, woda i tak wyparuje.

W czasie duszenia obrać marchewkę i cebulę i pokroić- marchew na półtalarki, a cebulę na 4 a potem w plasterki.

Kiedy mięso będzie gotowe, zdjąć z patelni, a na jego miejsce na ten sam tłuszcz wrzucić warzywa i dusić do miękkości. Pod koniec dodać mięsko i wszystko razem potrzymać na ogniu jeszcze przez chwilę.

Podawać na makaronie ryżowym.

SMACZNEGO!

A do obiadku proponuję wam pyszną, organiczną białą herbatę, która posmakuje nawet temu, kto zwykle przepada tylko za czarną. Ma delikatny smak i słomkowy kolor. Pozwolę sobie zacytować: "Świetnie służy przy umysłowej pracy, jej działanie przy odpowiednim zaparzeniu wspomoże koncentrację, pobudzi i orzeźwi." Opłaca się spróbow