Jednak nie ograniczajcie się wyłącznie do moich propozycji, bądźcie kreatywni i zróbcie je ze swoimi ulubionymi dodatkami! - 600 g mąki pszennej - 1 opakowanie suchych drożdży instant (10g) - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - 3 łyżki oliwy z oliwek - 300 ml letniej wody Bianca e verde (20 sztuk): - 2-3 szalotki, drobno posiekane - 200 g mascarpone - oliwa z oliwek - świeży rozmaryn, posiekany - świeżo mielony pieprz - sól - 2 garści młodych liści szpinaku - 150 g gorgonzoli, pokrojonej w kostkę - 1 cebula, drobno posiekana - 2 ząbki czosnku, drobno posiekane - 250 ml pasty pomidorowej - 3 łyżki powideł śliwkowych - oliwa z oliwek - świeżo mielony pieprz - suszone zioła: tymianek, bazylia, oregano - sól - 1 słoik suszonych pomidorów, pokrojonych w paski - 1 mozzarella, pokrojona w kostkę Proponuję je zrobić dzisiaj w jednej z dwóch wersji: bianca e verde ze śmietanowym sosem na bazie szalotek i mascarpone, a do tego szpinak i gorgonzolla oraz rosso z nieklasycznym sosem marinara (bo z dodatkiem powideł śliwkowych) z suszonymi pomidorami i mozzarellą.