Wieprzowina z warzywami po chińsku

Ewelina
30.12.2013 8:54
Wieprzowina z warzywami po chińsku

Przepis

składniki, 2 porcje:

200g makaronu Chow Mein

200g polędwicy wołowej

(można użyć innej części, np. ligawy,

wtedy jednak należy dłużej smażyć mięso)

ząbek czosnku drobno posiekany

1/2 łyżeczki startego imbiru

1/2 posiekanej papryczki chilli

1/2 łyżeczka brązowego cukru

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

1 łyżka oleju sezamowego

2 łyżki sezamu

przygotowanie:

Makaron wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 3 minuty. Odsączamy, przepłukujemy w zimnej wodzie, dodajemy sezam i olej sezamowy. Odstawiamy.

Na nagrzany wok wlewamy olej. Pokrojona w cienkie paski wołowinę obsmażamy po 1 minucie z każdej strony. Dodajemy: czosnek, imbir, chilli, sos sojowy, brązowy cukier, następnie cebulkę ze szczypiorem, paprykę, marchewkę i smażymy kilkanaście sekund. Na końcu dodajemy kiełki.

Wrzucamy do woka makaron z sezamem i mieszamy, aż makaron się podgrzeje. Doprawiamy sosem sojowym i olejem sezamowym (polecam - daje niesamowity aromat!).

Przekładamy do miseczek. Można posypać szczypiorkiem i drobno posiekaną papryczką chilli.