Przepis
składniki, 2 porcje:
200g makaronu Chow Mein
200g polędwicy wołowej
(można użyć innej części, np. ligawy,
wtedy jednak należy dłużej smażyć mięso)
ząbek czosnku drobno posiekany
1/2 łyżeczki startego imbiru
1/2 posiekanej papryczki chilli
1/2 łyżeczka brązowego cukru
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki sezamu
przygotowanie:
Makaron wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 3 minuty. Odsączamy, przepłukujemy w zimnej wodzie, dodajemy sezam i olej sezamowy. Odstawiamy.
Na nagrzany wok wlewamy olej. Pokrojona w cienkie paski wołowinę obsmażamy po 1 minucie z każdej strony. Dodajemy: czosnek, imbir, chilli, sos sojowy, brązowy cukier, następnie cebulkę ze szczypiorem, paprykę, marchewkę i smażymy kilkanaście sekund. Na końcu dodajemy kiełki.
Wrzucamy do woka makaron z sezamem i mieszamy, aż makaron się podgrzeje. Doprawiamy sosem sojowym i olejem sezamowym (polecam - daje niesamowity aromat!).
Przekładamy do miseczek. Można posypać szczypiorkiem i drobno posiekaną papryczką chilli.