Wieprzowina w sosie słodko ostrym

Agnieszka
Obiad
29.10.2015 7:46
Wieprzowina w sosie słodko ostrym
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

- 4 kotlety wieprzowe ( schab )

- 1 duża marchewka

- 2 średnie cebule

- 2 ząbki czosnku

przyprawy*

- 1 łyżeczka ziaren gorczycy

- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru

- 1 łyżeczka sproszkowanego chili**

- 2 rozgniecione kulki ziela angielskiego

- kilka łyżek siekanego szczypioru

* ziarna rozgnieść płaską częścią ostrza noża i przeciekać ( bądź utrzeć w moździerzu ), wymieszać ze sproszkowanymi przyprawami

** ilość chili zależy od tolerancji ostrości naszych kubków smkowych

marynata:

- 1/3 szklanki sosu sojowego

- 1/3 szklanki octu ryżowego

- 1/3 szklanki pikantnego keczupu

karmel:

- 1/3 szklanki zimnej wody

- 1/3 szklanki wrzątku

- 1/3 szklanki cukru

Przepis

1. Kotlety należy pokroić na paseczki, następnie zalać marynatą. Ostawić na 0,5 godziny.

2. Marchewki pokroić w zapałkę, cebulkę w piórka czosnek w plasterki.

3. Na suchą patelnię wsypać cukier, zalać zimną wodą. Podgrzewać do momentu uzyskania jasnego karmelu. Zalać wrzątkiem. Całość podgrzewać chwilę.

4. Do karmelu dodać mięso wraz z marynatą, warzywa, przyprawy.

5. Dusić przez 20 minut, sos się zredukuje i oblepi mięso. W razie konieczności dosolić***

6. Posypać siekanym szczypiorem. Podawać z ryżem.

*** dania wcześniej nie solimy, gdyż sos sojowy z marynaty jest bardzo słony. Jednak spotkałam się z sosami sojowymi o różnej zawartości soli. Dania należy spróbować i ewentualnie dosolić.