- Czas przygotowania: 40 min
Składniki
2 małe filety z kurczaka
3 cm kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
sos sojowy
½ papryczki chili
4 grzybki Shitake
kiełków bambusa
makaron ryżowy lub sojowy
Przepis
Filety dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą, następnie pokrój je w paski o długości 4 cmi szerokości 2 cm. Dopraw je solą z pieprzem
Z papryczki chili wytnij gniazdo nasienne i posiekaj w plasterki.
imbir obierz ze skórki łyżeczką, a następnie pokrój w cienkie słupki.
Czosnek obierz z łupinek i posiekaj w drobne plasterki.
Grzyby delikatnie spłucz wodą i pokrój w cienkie plastry.
Następnie na rozgrzany wok wlej 3 łyżki oleju ryżowego i w wysokiej temperaturze przesmaż kurczaka aż się przyrumieni.
Do kurczaka dorzuć grzyby, imbir, czosnek, papryczkę i kiełki. Całość duś pod przykryciem chwilkę, aż warzywa będą miękkie.
Makaron zalej w misce wodą i przykryj na 3 minuty. Gdy będzie gotowy odsącz i dodaj do woka.
Dopraw sosem sojowym i duś jeszcze 3 minuty.