Kurczak po chińsku

codogara
Obiad
05.02.2016 12:02
Kurczak po chińsku
  • Czas przygotowania: 40 min

Składniki

2 małe filety z kurczaka

3 cm kawałek imbiru

2 ząbki czosnku

sos sojowy

½ papryczki chili

4 grzybki Shitake

kiełków bambusa

makaron ryżowy lub sojowy

Przepis

Filety dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą, następnie pokrój je w paski o długości 4 cmi szerokości 2 cm. Dopraw je solą z pieprzem

Z papryczki chili wytnij gniazdo nasienne i posiekaj w plasterki.

imbir obierz ze skórki łyżeczką, a następnie pokrój w cienkie słupki.

Czosnek obierz z łupinek i posiekaj w drobne plasterki.

Grzyby delikatnie spłucz wodą i pokrój w cienkie plastry.

Następnie na rozgrzany wok wlej 3 łyżki oleju ryżowego i w wysokiej temperaturze przesmaż kurczaka aż się przyrumieni.

Do kurczaka dorzuć grzyby, imbir, czosnek, papryczkę i kiełki. Całość duś pod przykryciem chwilkę, aż warzywa będą miękkie.

Makaron zalej w misce wodą i przykryj na 3 minuty. Gdy będzie gotowy odsącz i dodaj do woka.

Dopraw sosem sojowym i duś jeszcze 3 minuty.