Przepis
Biszkopt:
8 jaj ( oddzielić białka od żółtek)
180 g cukru
200g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijana dodać cukier ( do prawie całkowitego rozpuszczenia cukru), następnie dodać żółtka- ubijać jeszcze ok. 1 minuty. Mąki, proszek i kakao przesiać przez sito, dodawać małymi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto wylać do tortownicy( 26 cm średnicy) piec ok. 40 min w 180*C (najlepiej sprawdzić patyczkiem, piec do tzw. suchego patyczka)
Masa czekoladowa
500 ml śmietany kremówki dobrze schłodzonej
1 czekolada gorzka 70%
2 czubate łyżki ciemnego gorzkiego kakao
200 ml mleka
1 łyżka cukru pudru
2 płaskie łyżeczki żelatyny
50 ml amaretto
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Czekoladę pokroić w drobną kostkę, dodać do mleka, powoli rozpuszczać na niewielkim ogniu, pod koniec dodać kakao, całość dobrze wymieszać, powinna powstać gęsta jednolita masa, przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder, żelatynę, następnie masę czekoladową oraz amaretto, wszystkie składniki połączyć ze sobą w jednolitą masę.
Biszkopt przekroić na trzy krążki ( można je lekko nasączyć ponczem lub posmarować kwaskowatym dżemem). Do przekładania tego tortu bardzo przydatna jest obręcz, która umożliwi nam szybkie i proste przekładanie masą czekoladową Jeden z krążków ułożyć na paterze założyć obręcz (ja pozostawiam ok. 2-3 mm luzu pomiędzy obręczą a biszkoptem to wolne miejsce uzupełniam masą i tak mam od razu wysmarowane boki tortu)wylać część masy przełożyć kolejnym biszkoptem, i tak dalej…do wyczerpania składników. Ja sam wierzch posypałam starta czekoladą. Pozostawić do zastygnięcia w chłodny miejscu.