Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Krzysztof
Przepisy
02.08.2014 14:09
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Przepis

Skład.

1 1/3 szklanki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/3 kostki masła lub margaryny

1 jajko

1 łyżka cukru pudru

szczypta soli

400 ml mleka

budyń waniliowy lub śmietankowy

3 łyżki cukru

kilka gałązek rabarbaru (w zależności od wielkości blaszki)

1 szklanka wody

1/2 szklanki cukru

Zaczynamy.

Mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko, cukier puder i szczyptę soli. Szybko zagniatamy ciasto, po czym owijamy je w folię i wstawiamy do lodówki na około 1godzinę.

Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim dno formy. Robimy widelcem nakłucia na powierzchni. Wstawiamy do piekarnika (200C) na 15minut.

W tym czasie przygotowujemy budyń. Pół szklanki mleka odlewamy i rozprowadzamy w niej proszek budyniowy. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem, gdy zacznie wrzeć wlewamy do niego rozprowadzony mlekiem proszek. Gotujemy chwilę. Odstawiamy.

Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki o szerokości blaszki, w której przygotowujemy ciasto. Następnie wkładamy go do garnka z gotującą się wodą z dodatkiem cukru, gotujemy max. 3-4 minuty! Odsączamy z zalewy.

Na podpieczony spód wykładamy budyń (może być ciepły) a na nim układamy rabarbar.Całość zapiekamy jeszcze około pół godziny w temp. 190C.