Czekoladowo-Korzenny Sernik Podwójnie Gruszkowy

Krzysztof
Przepisy
15.10.2014 18:30
Czekoladowo-Korzenny Sernik Podwójnie Gruszkowy

Przepis

Składniki:

1 kg sera wiaderkowego,

3 tabliczki mlecznej czekolady,

2 szklanki śmietany 36% (lub 30% i śmietanfix),

1 opakowanie jak najcieńszych herbatników maślanych,

10 gruszek,

3 goździki,

1 łyżeczka imbiru,

1 łyżeczka cynamonu,

1 opakowanie galaretki gruszkowej lub agrestowej,

4 łyżki cukru,

1 łyżeczka przyprawy do piernika,

1 łyżka startej czekolady do posypania,

1 łyżka cukru pudru

Wykonanie:

Ser odstawiłam na noc na lnianej ściereczce i durszlaku do odcieknięcia. Roztopiłam na parze czekoladę i dodałam do niej 1 łyżeczkę przyprawy do piernika. Spód kwadratowej tortownicy wyłożyłam herbatnikami.

Obrałam pięć gruszek i pokroiłam na ćwiartki. Obgotowałam je w wodzie z cukrem, cynamonem, imbirem i goździkami (w zależności od twardości gruszek 10-20 minut od zagotowania wody, powinny być jędrne, ale łatwo dawać dzielić się łyżeczką i się nie rozpadać). Odsączone i ostudzone gruszki ułożyłam na herbatnikach.

Ubiłam połowę śmietany i dalej miksowałam po 1 łyżce dodając ser, a na końcu płynną i wystudzoną czekoladę z przyprawami. Gotową masę serową wylałam na gruszki i wstawiłam do lodówki.