Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Lidia
Desery
30.09.2019 21:16
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą
  • Czas przygotowania: 70 min

Składniki

Ciasto:
* 2,5 szklanki mąki pszennej
* 250 g masła lub margaryny
*  5 żółtek
* 3 łyżki cukru pudru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:
* 5 białek* 1 szklanka cukru
* 1 kopiasta łyka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
* 30 dkg śliwek
* cukier puder

Przepis

Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki na ciasto razem zagniotłam.
Podzieliłam wygniecione ciasto na dwie równe części i schłodziłam w lodówce przez ok. 1 godzinę.
Jedną połówkę ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 21x24 cm. Ciasto nakłułam w wielu miejscach widelcem. Wstawiłam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Stopniowo dodawałam cukier i ubiłam na sztywną, puszystą masę. Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszałam.
Podpieczone ciasto wyciągnęłam z piekarnika i wyłożyłam na nie wydrylowane śliwki skórką do spodu.
Na śliwki wyłożyłam bezę i starłam na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta.
Wstawiłam do piekarnika na jeszcze ok. 50 minut.
Przed podaniem posypałam cukrem pudrem.

Notatki:
* połówki śliwek można przekroić jeszcze na 4 części i też układać skórką do spodu