Ciasto ze śliwkami i bezą

Małgorzata
Ciasta
19.09.2015 17:39
Ciasto ze śliwkami i bezą
  • Czas gotowania: 50 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

Ciasto:

420 g mąki tortowej

200 g masła

6 żółtek

20 g cukru

2 łyżeczki cukru z wanilią

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:

6 białek

180 g drobnego cukru

szczypta soli

Dodatkowo:

800 g śliwek

1 łyżka cukru z wanilią

1 łyżeczka cynamonu

Przepis

Ciasto:

Masło z cukrami ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodajemy żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dłonią zagniatamy kruszonkę. Garść kruszonki odkładamy do miseczki, posłuży nam do dekoracji. Pozostałą kruszonkę przekładamy na blachę o wymiarach 34×42, wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równo po całej powierzchni i dociskamy lekko dłonią. Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na pół i usuwamy pestki. Połówki śliwek układamy na całej powierzchni ciasta. Śliwki posypujemy mieszanką cynamonu i cukru z prawdziwą wanilią.

Beza:

Do zimnych białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną masę. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy do momentu, aż rozpuści się cukier. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch ciasta, tworząc kratkę. Całość dekorujemy odłożoną kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180′ C. Pieczemy 20 minut z funkcją termoobiegu. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160’C i pieczemy kolejne 35 minut.