- Czas gotowania: 50 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
Ciasto:
420 g mąki tortowej
200 g masła
6 żółtek
20 g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
6 białek
180 g drobnego cukru
szczypta soli
Dodatkowo:
800 g śliwek
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżeczka cynamonu
Przepis
Ciasto:
Masło z cukrami ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodajemy żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dłonią zagniatamy kruszonkę. Garść kruszonki odkładamy do miseczki, posłuży nam do dekoracji. Pozostałą kruszonkę przekładamy na blachę o wymiarach 34×42, wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równo po całej powierzchni i dociskamy lekko dłonią. Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na pół i usuwamy pestki. Połówki śliwek układamy na całej powierzchni ciasta. Śliwki posypujemy mieszanką cynamonu i cukru z prawdziwą wanilią.
Beza:
Do zimnych białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną masę. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy do momentu, aż rozpuści się cukier. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch ciasta, tworząc kratkę. Całość dekorujemy odłożoną kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180′ C. Pieczemy 20 minut z funkcją termoobiegu. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160’C i pieczemy kolejne 35 minut.