Przepis
Śliwki idealnie komponują się z potrawami mięsnymi,
ciastami, wędlinami i sałatkami.
Węgierka jest soczysta,pachnąca, o ciemno fioletowej skórce,
zwartym, żółtozielonym miąższu i o delikatnie cierpkim smaku.
Z dojrzałych owoców łatwo usuwa się pestki.
Smakują wyśmienicie na surowo, nadają się do ciast,
knedli - polecam przepis na
KNEDLE SEROWE ZE ŚLIWKAMI I ORZECHOWĄ PANIERKĄ
dań mięsnych
polecam WIEPRZOWINĘ PO AZJATYCKU W SOSIE ŚLIWKOWYM
i na powidła.
POWIDŁA ŚLIWKOWE
W 100 g jest zaledwie 45 kcal.
Jedzmy więc teraz śliwki, kiedy jest na nie sezon.
Proponuję pyszne,
kruche ciasto z tym pięknie fioletowym owocem.
A jeśli smakuje Wam te kruche ciasto... możecie spróbować je zrobić z rabarbarem
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM
Składniki:
0,5 - 1 kg śliwek węgierek
3 szklanki mąki
1,5 kostki margaryny
4 żółtka
niecała szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia
Wsypałam cukier
Dodałam żółtka
i miękką,pokrojoną margarynę
Wymieszałam składniki
Ugniecione ciasto,
podzieliłam na dwie części
Włożyłam je na 30 minut do lodówki.
W międzyczasie umyłam i wydrylowałam śliwki.
Wyjęłam ciasto z lodówki.
Blachę o wymiarach 35 cm na 25 cm
wysmarowałam masłem i posypałam tartą bułką.
Wylepiłam ją jedną z połówek ciasta.
Ułożyłam na nim śliwki
Drugą połowę ciasta starłam na tarce
Wstawiłam formę z ciastem do nagrzanego piekarnika.
Piekłam 45 minut w temp.180 stopni.
Po ostygnięciu,posypałam ciasto cukrem pudrem.
Wyszło pyszne!
Kruche,lekko słodkie i ten smak śliwki! ...ehh...pychotka!
Sami spróbujcie ;-) A zamiast śliwek możecie też użyć innych owoców.
Smacznego!