KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Krzysztof
Przepisy
03.07.2014 13:49
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Przepis

Śliwki idealnie komponują się z potrawami mięsnymi,

ciastami, wędlinami i sałatkami.

Węgierka jest soczysta,pachnąca, o ciemno fioletowej skórce,

zwartym, żółtozielonym miąższu i o delikatnie cierpkim smaku.

Z dojrzałych owoców łatwo usuwa się pestki.

Smakują wyśmienicie na surowo, nadają się do ciast,

knedli - polecam przepis na

KNEDLE SEROWE ZE ŚLIWKAMI I ORZECHOWĄ PANIERKĄ

dań mięsnych

polecam WIEPRZOWINĘ PO AZJATYCKU W SOSIE ŚLIWKOWYM

i na powidła.

POWIDŁA ŚLIWKOWE

W 100 g jest zaledwie 45 kcal.

Jedzmy więc teraz śliwki, kiedy jest na nie sezon.

Proponuję pyszne,

kruche ciasto z tym pięknie fioletowym owocem.

A jeśli smakuje Wam te kruche ciasto... możecie spróbować je zrobić z rabarbarem

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM

Składniki:

0,5 - 1 kg śliwek węgierek

3 szklanki mąki

1,5 kostki margaryny

4 żółtka

niecała szklanka cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier puder do posypania

Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia

Wsypałam cukier

Dodałam żółtka

i miękką,pokrojoną margarynę

Wymieszałam składniki

Ugniecione ciasto,

podzieliłam na dwie części

Włożyłam je na 30 minut do lodówki.

W międzyczasie umyłam i wydrylowałam śliwki.

Wyjęłam ciasto z lodówki.

Blachę o wymiarach 35 cm na 25 cm

wysmarowałam masłem i posypałam tartą bułką.

Wylepiłam ją jedną z połówek ciasta.

Ułożyłam na nim śliwki

Drugą połowę ciasta starłam na tarce

Wstawiłam formę z ciastem do nagrzanego piekarnika.

Piekłam 45 minut w temp.180 stopni.

Po ostygnięciu,posypałam ciasto cukrem pudrem.

Wyszło pyszne!

Kruche,lekko słodkie i ten smak śliwki! ...ehh...pychotka!

Sami spróbujcie ;-) A zamiast śliwek możecie też użyć innych owoców.

Smacznego!