Najsłynniejsza restauratorka w Polsce często zaskakuje cenami swoich dań w “Delikatesach u Fukiera” i swoich cukierniach. Obecnie jest sezon na botwinkę. Ile musimy za nią zapłacić w restauracji Magdy Gessler?
Magda Gessler, restauratorka i prowadząca programu “Kuchenne rewolucje” często wspomina o tym, że potrawy w jej restauracji skomponowane są z najwyższej jakości składników.
Stąd bardzo wysokie ceny lodów, pączków na tłusty czwartek, czy rosołu, za który trzeba zapłacić kilkadziesiąt złotych. A konkretniej, zgodnie z doniesieniami “Onet gotowanie” cena rosołu to aż 60 zł za litr.
Ile kosztuje botwinka u Magdy Gessler?
W związku z tym, że Magda Gessler słynie z bazowania na produktach sezonowych, w jej restauracji można dostać botwinkę. Jak jednak donosi portal smakosze.pl, za 900 ml zupy zapłacimy aż 50 zł. Czyli niewiele mniej niż słynny rosół restauratorki.
Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby samemu ugotować botwinkę! Przepis na pyszną sezonową zupę jest łatwy w wykonaniu i wcale nie zajmuje dużo czasu. Potrzeba jedynie kilku składników.
Poznaj przepis na pyszną botwinkę
Składniki:
- 1 litr bulionu
- 1 pęczek botwinki wraz z buraczkami
- 500 g ziemniaków
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu
- 5 łyżek śmietanki 30% lub 18% do zup i sosów
- pół pęczka koperku
Liście odetnij od buraków i umyj, a buraki obierz ze skórki.
Liście i buraczki pokrój na małe plasterki, można też zetrzeć na tarce..
Ziemniaki obierz i pokrój w niewielką kostkę.
Podsmaż ziemniaki w szerokim garnku na oliwie ok. 5 minut.
Następnie zalej je gorącym bulionem.
Gotuj ziemniaki i po 5 minutach dodaj buraczki, a po kolejnych 5 minutach dodaj posiekane liście.
Gotuj jeszcze 3 minuty, aby ziemniaki były miękkie.
Na koniec dodaj przyprawy, sok z cytryny i śmietankę.