Warszawska restauracjo-cukiernia Magdy Gessler – „Słodki… Słony” skomponowała już świąteczne menu, które opublikowane jest na stronie internetowej lokalu. Niektórzy uważają, że ceny są bardzo wygórowane. Sprawdźcie sami…
Przedsięwzięcia Magdy Gessler
Magda Gessler to polska restauratorka i osobowość telewizyjna. Kobieta jest właścicielką lub współwłaścicielką kilkunastu restauracji. Są to m. in. „Restauracja u Fukiera”, „Ale Gloria”, „Restauracja Zielnik”, „Restauracja Polka, Magda Gessler po prostu”.
Magda Gessler pierwszą restaurację otworzyła w Warszawie razem z Adamem i Piotrem Gesslerami w 1989 w pałacu Zamoyskich przy ul. Foksal.
Wiele Polaków uważa Magdę Gessler za autorytet kulinarny.
Kobieta znana jest szerszej publiczności z programu „Kuchenne Rewolucje”. Restauratorka od 2010 roku przemierza Polskę i stara się reaktywować podupadłe lokale gastronomiczne.
Magda Gessler od 2012 jest także jurorką w polskiej edycji programu „MasterChef”.
Kobieta jest zdobywczynią Wiktora w kategorii Największe odkrycie telewizyjne. Jest także laureatką Telekamery 2012 w kategorii Osobowość telewizyjna oraz Top Ten 2013 w kategorii Zawsze na szczycie.
Cenowy zawrót głowy
„Słodki… Słony” to połączenie restauracji i cukierni. Lokal mieści się na ulicy Mokotowskiej w Warszawie.
W menu znalazły się potrawy i słodkości autorstwa Magdy Gessler, która jest właścicielką restauracji. Kobieta zadbała również osobiście o wystrój wnętrz.
Na stronie internetowej lokalu pojawiła się oferta świąteczna. Menu dotyczy ciast i tortów oraz dań świątecznych – „na słono”.
Wśród wymienionych pozycji znajdziemy m. in. śledzie z cebulką w oleju, barszcz czerwony, sałatkę jarzynową, pierogi z kapustą i grzybami czy rybę po grecku.
W części „słodkiej” menu znajdziemy m. in. piernik świąteczny, sernik krakowski, makowiec czy strudel malinowy.
Magda Gessler w programie „Kuchenne Rewolucje” poucza właścicieli restauracji, aby nie zawyżali cen i oferowali spore porcje dań. Według kobiety jest to gwarancją na utrzymanie ruchu i powrót klientów do restauracji.
Czy pani Magda trzyma się tej zasady, prowadząc swoje restauracje? Oceńcie sami. Poniżej przedstawiamy ceny niektórych potraw ze świątecznego menu:
- Sałatka jarzynowa 1 kg – 55zł
- Śledzie z cebulą w oleju (500 ml/słoik, w tym 200 gr ryby) - 55 zł
- Barszcz czerwony (900 ml/słoik) - 50 zł
- Pierogi z kapustą i grzybami (6 szt.) - 49 zł
- Ryba po grecku (900 ml/słoik, w tym 300 gr ryby) - 75 zł
- Sernik krakowski (0,85 kg*) - 80 zł
- Piernik świąteczny (0,85 kg*) - 80 zł
- Makowiec (1 kg*) - 130 zł
Gdybyśmy zdecydowali się na skorzystanie z podanego wyżej menu, zapłacilibyśmy 574 złotych.
Wiele osób uważa, że ceny za dania w restauracjach Magdy Gessler są wysokie. W jednej rozmowie z reporterem „Faktu” restauratorka odniosła się do tych opinii. Oto co powiedziała:
„To trochę jest tak, jakby ktoś porównał ciężarówkę Mercedesa do osobowego samochodu... Mercedesa. To są pewne rodzaje restauracji, kompletnie dedykowane innym ludziom. Są rzeczy, których się nie porównuje […] Jeśli płacimy dużo za te rzeczy sieciowe, to wtedy jest drogo. Ale jeżeli kolejka ma dwa i pół kilometra, to znaczy, że to nie jest drogo” – tłumaczyła restauratorka.
A Wy co sądzicie?
Ceny są zawyżone czy przystępne?