Przepis
Składniki:
2 żółtka
4 łyżki cukru
250 gr serka mascarpone
400 ml jogurtu greckiego
Sos truskawkowy:
500 gr truskawek
3 łyżki cukru (wedle uznania i w zależności od słodkości truskawek)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
Żółtka utrzeć z cukrem, wciąż ucierając dodać ser, następnie jogurt, odstawić do lodówki.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, zblendować, przełożyć do garnuszka, dodać mąkę, sok z cytryny. Gotować, dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. Ostudzić.
Układać warstwowo w szklankach, ser i sos na przemian, wierzch można posypać uprażonymi płatkami migdałów.
Smacznego:)
Źródło: http://anulekkkk.blox.pl/2012/06/Serniczki-z-truskawkami-w-szklankach.html