Przepis
Składniki:
1 kg twarogu sernikowego (100% twarogu, bez 'ulepszaczy')
1 op jogurtu naturalnego (175 g)
100 g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
spód:
1 duże opakowanie ciasteczek oreo (176 g)
50 g masła
dodatkowo:
ok 0,5 kg truskawek
1 opakowanie galaretki truskawkowej
Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić.
Ciasteczka oreo zmiksować z masłem przy użyciu blendera lub w misie robota kuchennego. Okrągłą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę i dokładnie wgnieść w dno blaszki (najlepiej przy użyciu łyżki). Odstawić do lodówki na ok 10-15 minut.
Twaróg zmiksować z jogurtem naturalnym, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Ciągle miksując, wlewać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Masę sernikową przelać na wcześniej przygotowany spód i odstawić do lodówki.
Kiedy masa stężeje, na wierzchu ułożyć umyte i pokrojone w plasterki truskawki i zalać lekko tężejącą galaretką.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego :)