Przepis
Składniki:
Na spód
300 g kruchego ciasta z tego przepisu
Masa serowa
1 kg białego sera zmielonego trzykrotnie, lub gotowego produktu na serniki
250 g mascarpone
300 g cukru pudru (zachęcam do dodania na początek 3/4 szklanki i spróbowania masy gdyż zawsze można dosłodzić)
5 jajek
2 kopiaste łyżki gęstej śmietanki kremówki (dałam Piątnicę 36% z kubeczka)
1 łyżka ekstraktu pomarańczy lub Cointreau (nie olejku)
ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii lub łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam oba)
3 łyżki mąki,
Polewa
200 ml kwaśnej śmietany 18% (ostatecznie może być słodka kremówka)
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
koszyczek truskawek
listki limonki kafir lub mięty do dekoracji
Wykonanie
Odpowiednio wcześniej wyjąć wszystkie produkty z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową.
Piekarnik nagrzać do temp. 190oC. Tortownicę o średnicy około 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem.
Schłodzone ciasto rozwałkować, umieścić na dnie tortownicy. Nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika na około 15-20 minut do zrumienienia (czas zależy od grubości ciasta i może być zarówno dłuższy jak i znacznie krótszy).
Ser, mascarpone, cukier puder, ekstrakt z pomarańczy i wanilii utrzeć dokładnie mikserem na niskich obrotach. Dodać po jednym jajku cały czas powoli miksując. Na koniec dodać kremówkę i mąkę oraz ziarenka wanilii. Masy nie należy zbytnio napowietrzać więc bardziej wskazane będą końcówki miksera do mieszania - niż ubijania.
Masę serową przelać do tortownicy na podpieczony spód. Wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie obniżyć temp. do 110 -120oC - nie otwierając piekarnika i piec około 1 i 15 minut do momentu, aż wierzch sernika będzie ładnie ścięty (środek może być luźniejszy). W początkowej fazie pieczenia nie należy otwierać piekarnika, gdyż sernik może opaść.
Kwaśną śmietanę rozmieszać w kubeczku z cukrem pudrem. Polać wierzch sernika i wstawić go jeszcze na 15 minut do piekarnika.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwi i po kilku minutach wyjąć. Całkowicie ostudzić. Wstawić na noc do lodówki.
Truskawki umyć, część pokroić na cząstki. Udekorować wierzch stosem truskawek i listkami limonki.