Jagodzianki

Elżbieta
Ciasta
16.07.2016 19:38
Jagodzianki
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 50 min

Składniki

50 g drożdży

250 ml ciepłego mleka

500 g mąki

1 jajko

5 żółtek

100 g drobnego cukru

100 g masła

Dodatkowo:

ok. 300 g jagód

1 żółtko

1 łyżka mleka

Przepis

Drożdże zalewamy połową ciepłego mleka.

Dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki.

Odstawiamy do wyrośnięcia.

Jajko i żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę.

Mąkę wsypujemy do dużej miski.

Dodajemy wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka

i roztopione, ostudzone masło.

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.

Formujemy okrągłe placuszki, na nie nakładamy kopiastą łyżkę jagód.

Ciasto zlepiamy , dokładnie je dociskając,

nadając mu owalny kształt.

Gotowe umieszczamy na blaszce

wyłożonej papierem do pieczenia.

Pozostawiamy do podwojenia objętości.

Jajko ucieramy dodając mleko

i smarujemy nim bułeczki.

Jagodzianki pieczemy ok. 20 minut

w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!