- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 50 min
Składniki
50 g drożdży
250 ml ciepłego mleka
500 g mąki
1 jajko
5 żółtek
100 g drobnego cukru
100 g masła
Dodatkowo:
ok. 300 g jagód
1 żółtko
1 łyżka mleka
Przepis
Drożdże zalewamy połową ciepłego mleka.
Dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Jajko i żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Mąkę wsypujemy do dużej miski.
Dodajemy wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka
i roztopione, ostudzone masło.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Formujemy okrągłe placuszki, na nie nakładamy kopiastą łyżkę jagód.
Ciasto zlepiamy , dokładnie je dociskając,
nadając mu owalny kształt.
Gotowe umieszczamy na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostawiamy do podwojenia objętości.
Jajko ucieramy dodając mleko
i smarujemy nim bułeczki.
Jagodzianki pieczemy ok. 20 minut
w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!