Składniki
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 60 g masła
- 6 łyżeczek cukru
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
Nadzienie:
- około 300 g jagód
- cukier
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Przepis
Zanim przystąpię do robienia jagodzianek myję i odsączam jagody.
Następnie przygotowuję rozczyn z drożdży cukru mleka i mąki. Do miski przesiewam makię mieszam z solą dodaje rozczyn i roztopione masło oraz pozostałe składniki wszystko na poczatku mieszam łyżką.
Następnie przekładam ciasto na blat i wyrabiam około 10 min aż nie będzie się kleić do rak i będzie gładkie oraz elastyczne.
Formuje kulę wkładam do miski przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godz do wyrośnięcia . Po godz wyrastania wyjmuje ciasto z miski i dzielę na 12 kawałków. Można podzielić na mniej kawałków w zależności jakiej wielkości jagodzianki lubicie, ja uwielbiam małe bułeczki.
Kawałki rozpłaszczam i formuję na kształt koła. Na środek kładę jagody i bardzo dokładnie zawijam.
Jagodzianki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam ściereczka i odstawiam do wyrośnięcia na ok 30 min.
Kiedy jagodzianki są już wyrośnięte roztrzepuję jako smaruję bułeczki. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180ºC na ok 15- 20 min aż ładnie się zarumienią.