Jagodzianki

Zkrecona Pani Domu i Mąż
Ciasta
01.08.2016 11:44
Jagodzianki

Składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 60 g masła
  • 6 łyżeczek cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • około 300 g jagód
  • cukier

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Przepis

Zanim przystąpię do robienia jagodzianek myję i odsączam jagody.

Następnie przygotowuję rozczyn z drożdży cukru mleka i mąki. Do miski przesiewam makię mieszam z solą dodaje rozczyn i roztopione masło oraz pozostałe składniki wszystko na poczatku mieszam łyżką.

Następnie przekładam ciasto na blat i wyrabiam około 10 min aż nie będzie się kleić do rak i będzie gładkie oraz elastyczne.

Formuje kulę wkładam do miski przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godz do wyrośnięcia . Po godz wyrastania wyjmuje ciasto z miski i dzielę na 12 kawałków. Można podzielić na mniej kawałków w zależności jakiej wielkości jagodzianki lubicie, ja uwielbiam małe bułeczki.

Kawałki rozpłaszczam i formuję na kształt koła. Na środek kładę jagody i bardzo dokładnie zawijam.

Jagodzianki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam ściereczka i odstawiam do wyrośnięcia na ok 30 min.

Kiedy jagodzianki są już wyrośnięte roztrzepuję jako smaruję bułeczki. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180ºC na ok 15- 20 min aż ładnie się zarumienią.