Składniki: 250 ml mleka 50 g świeżych drożdży 0,5 kg mąki + kilka łyżek do podsypywania 3 łyżki cukru szczypta soli 4 żółtka + 1 całe jajko (w temperaturze pokojowej) 50 g masła 1 łyżka wódki Lekko przestudzone pączki polukrować (najłatwiej maczać w misce z lukrem), posypać posiekanymi orzechami i nadziać masą kajmakową (przy pomocy szprycy cukierniczej). Dodatkowo: 230 g masy kajmakowej (ok. 1/2 puszki) 150 g orzechów włoskich 1,5 l oleju Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. godzinę, czasem krócej). Mleko podgrzać (powinno być ciepłe, ale nie gorące) i wymieszać z pokruszonymi drożdżami, łyżką mąki i łyżką cukru. Odstawić pod przykryciem na ok. 20 minut (aż się mocno spieni i urośnie). Żółtka i jajko wymieszać z pozostałym cukrem na jasną masę. Cukier puder zmiksować z białkami na jasną, błyszczącą masę. Smażyć po kilka minut z obu stron (aż będą miały brązowy kolor).