Ciasto kruche 220 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko szczypta soli Nadzienie 2 jabłka 20 g masła 20 g cukru 1 łyżeczka cynamonu W przypadku pytań dot. przepisu możecie skontaktować się ze mną na FB lub na IG, lub zostawić je w komentarzu. Ciasto kruche W mikserze miksujemy mąkę, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier i zimne masło pokrojone w kostkę do uzyskania kruszonki. Na zakończenie chciałabym polecić Wam zbiór 20 przepisów na słodkie desery z jabłkami w roli głównej. Z ciasta wykrawamy 20 ciasteczek w kształcie jabłka (moje miały 8 cm wysokości). Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy folią spożywczą, następnie schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. Na weekendowe słodkie małe co nieco do kawy przygotowałam ciasteczka z kruchego, maślanego ciasta z jabłkowym nadzieniem. Nadzienie przykrywamy pozostałym ciastem, delikatnie dociskając brzegi ciasteczek np. widelcem, aby nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia. Jabłka dusimy na małym ogniu do miękkości, ok. 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Podczas gdy kruche ciasto schładza się w lodówce, przygotowujemy nadzienie. Ciasto rozwałkujemy na stolnicy oprószonej mąką na grubość 1/2 cm. Wskazówki Kruche ciasto można przechowywać w lodówce do 3-4 dni. Można je także zamrozić i przechowywać w zamrażarce przez około 2 miesiące. Na środek 10 ciasteczek wykładamy po łyżeczce nadzienia, pozostawiając wolne brzegi.