"Struffoli" typowy deser neapolitański

Magda
Desery
24.01.2021 7:54
"Struffoli" typowy deser neapolitański

W przypadku pytań dot. przepisu możecie skontaktować się ze mną na FB lub na IG, lub zostawić je w komentarzu. Z otwartą buzią patrzyłam na ciocie mojego Męża, które przez kilka godzin potrafiły wykłócać się o kształt struffoli, ich ilość, kolor, dobór owoców kandyzowanych, likieru, miodu, a nawet wagę całego deseru. Struffoli 400 g mąki pszennej 80 g miękkiego masła 40 g cukru 1 laska wanilii 3 jajka 2 łyżki likieru anyżowego, cytrynowego Limoncello lub rumu pomarańcza cytryna mandarynka szczypta soli olej do smażenia Jeżeli chcemy, aby struffoli były miękkie nie tylko w wewnątrz, ale też na zewnątrz, wystarczy dodać 1 łyżeczkę proszku do mąki. Przed smażeniem struffoli otrzepujemy z nadmiaru mąki, np. na dużym sitku, aby zapobiec tworzeniu się zbyt dużej ilości piany. Chciałabym podzielić się z Wami przepisem i kilkoma sekretami na idealne struffoli, które zasięgnęłam od wspomnianych cioć. Zgodnie z oryginalną recepturą struffoli przygotowywane są z dodatkiem likieru anyżowego, który można zastąpić limoncello, likierem pomarańczowym lub rumem. Na olej wrzucamy część struffoli, które smażymy na złoty kolor. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i pozostawiamy na około 30 minut w temperaturze pokojowej. Na koniec wszystkim wielbicielom kuchni włoskiej, szukającym nowych włoskich smaków, chciałabym polecić zakładkę Włochy od kuchni z tradycyjnymi przepisami kuchni Półwyspu Apenińskiego. Struffoli powinny być chrupiące na zewnątrz, ale miękkie w środku. Na moim Instagramie czeka na Was też film z przepisem krok po kroku. Cechą charakterystyczną struffoli jest ich miękki, delikatny środek, skarmelizowana skórka, wyśmienity smak oraz niesamowity aromat cytrusów wymieszany z miodem, likierem i owocami kandyzowanymi. Dekoracja W garnuszku podgrzewamy miód z 2 łyżkami cukru pudru, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie w wielu włoskich domach rozpoczyna się prawdziwy kulinarny pojedynek. Struffoli można pozostawić w kawałeczkach lub nadać im kształt kulek, formując dłońmi. Nagle kształt struffoli, ich dekoracja i ilość była wszystkim obojętna i zeszła na dalszy plan. Struffoli Z ciasta odcinamy mniejsze kawałki o wadze około 50 gram. Struffoli przygotowuje się zazwyczaj w czasie świąt Bożego Narodzenia, Sylwestra i Karnawału. Rozmrażamy je w temperaturze pokojowej i smażymy jak w podanym poniżej przepisie. Tak przygotowane struffoli przekładamy na dekoracyjny talerz lub półmisek. Dekoracja 200 – 300 g miodu akacjowego lub kwiatowego 2 łyżki cukru pudru cukrowe koraliki do dekoracji deserów owoce kandyzowane (skórka pomarańczowa i cytrynowa, czereśnie) PRZYGOTOWANIE Gdy olej zacznie ciemnieć i nadmiernie się pienić, koniecznie musimy go wymienić na nowy. Gospodynie rywalizują ze sobą, która przygotowała więcej struffoli, która ładniej je udekorowała, a która nadała im piękniejszą formę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/struffoli-typowy-deser-neapolitanski/