Chaczapuri z farszem ziemniaczano-twarogowym

Przekąski
10.07.2017 8:40
Chaczapuri z farszem ziemniaczano-twarogowym

Ciasto: 500 g mąki pszennej 350 ml mleka 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju rzepakowego Farsz: 400 g ziemniaków 250 g tłustego twarogu 1 duża cebula 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu Każdą rozwałkuj na blacie oprószonym mąką, na placek o średnicy ok. 27 cm. Na środku każdego placka ułóż 1/4 części masy ziemniaczano-twarogowej. Z ogromną przyjemnością przedstawię Wam w najbliższym czasie kilka przepisów biorących udział w akcji Ziemniaki czy kartofle? Dodatkowo: 2 łyżki masła do polania placków Ziemniaki ugotuj w mundurkach w wodzie z jedną łyżeczką soli. Jak zapewne zauważyliście, kartofle wykorzystuję w swojej kuchni dość często, zarówno jako pyszny dodatek do obiadu, jak i danie główne czy przekąska. Pierwsze danie z wykorzystaniem polskich ziemniaków to chaczapuri z farszem ziemniaczano-twarogowym. Przepis powstał w ramach kampanii Ziemniaki czy kartofle?, której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. www.ziemniakiczykartofle.pl Tradycyjnie jest to placek podawany z mieszanką serów zapieczoną w środku. Serdecznie zapraszam do śledzenia kampanii oraz głosowania na moje potrawy w ziemniaczanych pojedynkach 🙂 Postanowiłam jednak dodać do niego prostą masę z ziemniaków i twarogu, bardzo podobną do tej jakiej używam do pierogów ruskich. Po rozwałkowaniu powinien mieć grubość ok. 1 cm i średnicę ok. 22 cm. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego pokrojoną cebulę. Placki piecz z dwóch stron na suchej patelni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/chaczapuri-z-farszem-ziemniaczano-twarogowym/