Gyros

Obiad
14.01.2021 8:33
Gyros

Boczniaki 500 g Ugotowane ziemniaki 2 sztuki Cebula czerwona 1 sztuka Oliwa 25 g Czosnek 4 ząbki Przyprawa do mięsa 2 łyżeczki Papryka słodka 1 łyżeczka Chili do smaku Sos sojowy 25 g Ketchup 15 g Syrop klonowy 15 g Ocet jabłkowy 5 g Chlebek pita Zakwas (opcjonalnie) lub drożdże 110 g Oliwa 10 g Ciepła woda 120 g Mąka pszenna 190 g Cukier 1 łyżeczka Sól pół łyżeczki Zakwas zmieszać z wodą (drożdżami) i cukrem. łyżka Oliwa 10 g Ząbek czosnku 1 sztuka Sól i pieprz Surówka: Pomidory 2 sztuki Ogórek 2 sztuki Cebula czerwona, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku Sałata rzymska parę liści Ogórki obrać i wykroić środek. Gyros można podać zawinięty w dużą pitę lub na talerzu z chlebkami pita albo frytkami. Wstawić do lodówki na noc i następnego dnia przygotować pity lub pozostawić w temperaturze pokojowej na jeszcze 2 godziny. Gyros kojarzy mi się z greckimi wakacjami i dzieciństwem, kiedy niemal co miesiąc odwiedzaliśmy grecką restaurację w Olsztynie i zajadaliśmy się właśnie takimi gyrosami całą rodziną. Do tego obowiązkowo musi pojawić się surówka z sosem tzatziki oraz grecka pita lub frytki. Tzatziki: Ogórki 2 sztuki Jogurt roślinny 1 opakowanie Sok z cytryny 1 Wykładać na rozgrzaną patelnię i smażyć po 2-3 minuty z obu stron. Zrobienie domowego gyrosa wymaga trochę czasu, ale przy odpowiedniej organizacji w cale nie wymaga długiego stania w kuchni. Ciasto należy podzielić na 4 części i z każdej uformować dyski (ewentualnie rozwałkować). Marynowane boczniaki można przygotować dzień wcześniej, podobnie jak ciasto na chlebek pita. Wskazówki: Jako alternatywa mięsa w gyrosie świetnie sprawdzają się boczniaki, ale można również użyć dużych pieczarek portobello.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://rabarbarowo.pl/gyros/