To przepis z serii Podróże z wypiekami – pochodzi z Niemiec i w oryginale nosi nazwę Sernik babciny – myślę, że w pełni zasługuje na takie miano 😊 Składniki na spód: 150 g herbatników lub biszkoptów 50 g masła Ciasteczka kruszę lub blenduję, masło roztapiam. Składniki na masę serową: 1 kg twarogu (może być z wiaderka) 330 ml kwaśnej śmietany (12% lub 18%) 1 szklanka cukru 2 garście mielonych migdałów 6 jajek 2 łyżki rumu 2 łyżeczki cukru waniliowego Skórka otarta z cytryny (opcjonalnie, jeśli lubicie) Sernik na kwaśnej śmietanie Zaskakuje rewelacyjną konsystencją i wspaniałym smakiem – sernik na kwaśnej śmietanie jest wilgotny, ciężki, pachnący – po prostu świetny. Wszystkie składniki na masę serową umieszczam w mikserze i miksuję na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Do sernika na kwaśnej śmietanie nie dodaje się mąki ziemniaczanej, budyniu ani kaszy. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam zamknięty z sernikiem w środku przez kolejne 15-20 minut.