Zmniejszyłam ilość cukru i masła w samym cieście ,żeby przekładając ciasto masłem i cukrem bułeczki nie wyszły za słodkie tylko w sam raz, gorąco polecam Składniki: 350 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych_ 2 łyżki cukru 20 g masła jedno białko 500 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki soli dodatkowo: ok 4-5 łyżek brązowego cukru ok 80-100 g miękkiego masła pół łyżeczki cynamonu 1 żółtko+2 łyżki mleka Przygotowanie: Następnie rozwałkowujemy kolejną część ciasta i kładziemy ją na poprzedni placek i go również smarujemy masłem i posypujemy cukrem z cynamonem - układamy tak wszystkie placki jeden na drugim za każdym razem smarując masłem i posypując cukrem z cynamonem. Każdą część rozwałkowujemy cienko mniej więcej na prostokąt ,przekładamy na deseczkę i smarujemy na całej powierzchni miękkim masłem i posypujemy odrobiną cukru wymieszanego z cynamonem. Zobaczcie film jak robię te bułeczki krok po kroku 👇👇👇 Zaczynamy od rozczynu z drożdży, do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i dwie łyżki mąki ,mieszamy i odstawiamy na ok 10- 15 min. Rada : możecie również zamiast kroić na cienkie paski pokroić wzdłuż na 3 długie pasy i zapleść jeden duży warkocz ale wtedy dodajcie ok 5 -7 min pieczenia następnie skręcamy ze sobą po dwa paski sklejając je na początki i na na końcach. Po tym czasie pięścią wybijamy powietrze z ciasta ,przykrywamy i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką dzielimy na 8 części . na śniadanie lub podwieczorek same lub z kubkiem ciepłego mleka....