SKŁADNIKI Baza ciasteczkowa 200 g ciasteczek czekoladowych 70 g masła Masa sernikowa 450 g ricotty 250 g mascarpone 200 g gorzkiej czekolady 150 g cukru 20 g kakao 70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 laska wanilii 2 pomarańcze 3 jajka W przypadku pytań dot. przepisu możecie skontaktować się ze mną na FB lub na IG, lub zostawić je w komentarzu. Ciasto przelewamy do formy do pieczenia, wierzch ciasta wygładzamy i pieczemy ok. 1 godz. i 10-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie odstawiamy do wystygnięcia, mieszając od czasu do czasu. Na koniec gorąco polecam Wam mój wcześniejszy przepis na sernik pomarańczowy z czekoladą. Upieczony sernik odstawiamy do wystygnięcia, następnie schładzamy w lodówce co najmniej 6 godzin. Dekoracja 250 g mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru plastry pomarańczy Następnie dodajemy ricottę, mascarpone, skórkę pomarańczową, kakao i ziarenka z laski wanilii. Na koniec sernik oprószamy cukrem pudrem i podajemy od razu po przygotowaniu. Ciasteczka rozdrabniamy blenderem na piasek, następnie mieszamy z rozpuszczonym masłem. Jajka miksujemy z cukrem na białą i puszystą masę. Wskazówki Przed przygotowaniem masy sernikowej ricottę odcedzamy na sicie, aby pozbyć się nadmiaru wody.