Ich przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, a podane razem z dodatkami takimi jak płatki migdałowe i owoce, mogą stanowić wykwintną propozycję. 250 g półtłustego twarogu 2 małe jajka 4-5 łyżek mąki pszennej 50 ml śmietanki 30% 1 op. cukru wanilinowego Dodatkowo: płatki migdałowe drobne owoce – maliny, borówki mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru Twaróg przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem (mogą zostać małe grudki). suszonych owoców (rodzynki, żurawina, śliwki) 70 g masła 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki miodu 1/3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki soli morskiej Orzechy grubo siekamy (powinny pozostać większe kawałki), Masło rozpuszczamy na malutkim ogniu wraz z miodem oraz cukrem. 2 jajka 2 łyżki brązowego cukru szczypta soli 250 ml mleka 100 ml wody gazowanej 2 op. budyniu waniliowego bez cukru 2 łyżki mąki wrocławskiej 1 płaska łyżka kakao Placuszki podajemy razem z kremem z mascarpone i odrobiny cukru lub z owocami, posypane płatkami migdałowymi. Uzupełniając nim nasze śniadanie dostarczamy naszemu organizmowi 1 z 5 zalecanych dziennie porcji owoców lub warzyw, bo szklanka soku 100% to właśnie porcja owoców w wygodnej formie. Dlaczego? Sok pomarańczowy świetnie komponuje się z porannym posiłkiem, bez względu na to czy wybierzemy propozycję na słodko, czy wytrawnie. Dodatkowo: 250 g mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru ulubione owoce Do naczynia wybijamy jajka. 2. Placuszki twarogowe Placuszki z twarogu to kolejna pyszna propozycja na zdrowe śniadanie. Soki owocowe 100% nie mogą być dosładzane – mamy więc pewność, że sięgamy po to co zdrowe i sprawdzone, a sok pomarańczowy Tymbark jest też źródłem witaminy C, która wspiera nasz układ odpornościowy. Na rozgrzaną, suchą patelnię za pomocą łyżki wylewamy porcje ciasta kakaowego – mogą to być kropeczki czy esy-floresy. Przygotowaną mieszankę rozprowadzamy na całej powierzchni blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatek kakao do części ciasta sprawia, że możemy otrzymać naleśniki z wzorkiem, co ucieszyć może zwłaszcza najmłodszych. Każdą z nich uzupełnia szklanka soku pomarańczowego, o której warto pamiętać przy każdym śniadaniu. To właśnie od niego będzie zależało jak spędzimy najbliższe godziny – wiadomo w końcu nie od dziś, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Możesz podać ją z jogurtem naturalnym, a do tego oczywiście szklanka soku pomarańczowego Tymbark. Po około 10 minutach mieszamy (bez wyjmowania z piekarnika) drewnianą łopatką. 2 i 1/2 szkl. płatków owsianych 2 szkl. Smażymy z obu stron, na średnim ogniu. 1. Granola Pierwszą propozycją na zdrowe śniadanie, jest moje top of the top, czyli granola. Podajemy np z jogurtem naturalnym i owocami. Kiedy ciasto się zetnie, wylewamy porcję ciasta jasnego, rozprowadzając je po całej powierzchni patelni. To porcja zdrowych składników, takich jak płatki owsiane, nasiona, orzechy i suszone owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20-25 minut (do zezłocenia). Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestudzenia. Wlewamy masło z cukrem i miodem. Całość dopełni szklanka soku pomarańczowego Tymbark. 3. Dwukolorowe naleśniki budyniowe