Gorąco polecam! SKŁADNIKI 200 g gorzkiej czekolady 70 g ciasteczek 60 g masła 50 g rodzynek 50 g migdałów 1-2 łyżki rumu cukier puder Wskazówki Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej? W przypadku pytań dot. przepisu możecie skontaktować się ze mną na FB lub na IG, lub zostawić je w komentarzu. Czekoladowe salami z dodatkiem rodzynek, migdałów, ciasteczek i rumu oprószone cukrem pudrem, zawinięte w sznurek, uderzająco przypomina prawdziwe salami. W misce mieszamy rozpuszczoną czekoladę z masłem, dodajemy migdały, rodzynki, ciasteczka oraz 1-2 łyżki rumu. PRZYGOTOWANIE Czekoladę i masło kroimy na mniejsze kawałki, po czym rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Salami można przechowywać w lodówce do tygodnia, koniecznie w szczelnym opakowaniu. Jeżeli salami przygotowujemy dla dzieci, rum możemy zastąpić np. sokiem pomarańczowym lub ominąć w przepisie. Przed podaniem trzymamy w temperaturze pokojowej ok. 30 minut, następnie kroimy w plastry. Z masy formujemy podłużne salami, które owijamy folia spożywczą i schładzamy w lodówce przynajmniej 5-6 godzin. Na koniec chciałabym zaproponować Wam również przepis na domowe bounty oraz czekoladki marcepanowe, czekoladowe desery bez pieczenia.