Składniki na rybę smażoną w chrupiącej panierce: 0,5 kg filetów rybnych (moje ulubione ryby to dorsz i miruna) duże jajko 1/3 szklanki mleka czubata łyżka mąki pszennej bułka tarta do panierowania sok z połowy cytryny sól, pieprz Przygotowanie Mrożone filety rybne najpierw całkowicie rozmrażamy i osuszamy. Takie filety podaje się u mnie na zimno, z ułożonymi na nich plastrami cytryny na kolacji wigilijnej. Ryba smażona w chrupiącej panierce to szybki i pyszny sposób na filety rybne, które można zrobić na obiad, ale i nie tylko. Następnie mniejsze filety przekrawamy na dwa kawałki, a większe na trzy. Ryby obtaczamy w tak przygotowanym cieście, następnie w bułce tartej, potem jeszcze raz w cieście i bułce tartej. Na patelnię wlewamy około pół szklanki oleju, tak aby powstała około 1,5 cm warstwa.