Polecam również inne przepisy na Wigilię: Wigilijna kapusta z grzybami 1kg kapusty kiszonej 50g suszonych grzybów 1 cebula 4-5 łyżek oleju roślinnego 3 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego pieprz czarny 1 łyżka majeranku sól - opcjonalnie Kapustę opłukać, odcisnąć. Dodać grzyby, wlać połowę wywaru, dodać liście laurowe i ziele angielskie, dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka. Zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać kapustę, smażyć kilka minut, aż kapusta zacznie się przyrumieniać. Jeśli płyn odparuje, zanim kapusta będzie gotowa, dolać pozostały wywar grzybowy (lub jego cześć) i dusić do miękkości oraz odparowania płynu. Jeśli jest zbyt kwaśna/słona, namoczyć na 20 minut, następnie wodę zlać i kapustę odcisnąć. Grzyby zalać wrzątkiem (1 litr), gotować na małym ogniu 20 minut.