Świąteczna szynka pieczona w pomarańczach i miodzie

Kasia
Boże Narodzenie
14.12.2020 14:31
Świąteczna szynka pieczona w pomarańczach i miodzie

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego góra dół do 230 stopni i pieczemy przez ok 15 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze ok 2 -2,5 godzin. pod koniec po ok 2 godzinach pieczenia odlewam kilka łyżek sosu z pieczenia dodaję do niej miód i ocet balsamiczny, ok 2-3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy i odrobinę soli, mieszam i tą mieszanką polewam szynkę i piekę ostatnie 30 min . Następnie gotową szynkę wyjmuję z naczynia w którym się piekła i zlewam cały sos do garnka, i gotuję go na średnim ogniu aż zmniejszy swoją objętość (ok 20-25 min),szynkę podaję polaną sosem lub na zimno na talerzu. Zobaczcie krótki film jak przygotowuję taką szynkę krok po kroku 👇👇👇 Szynkę najlepiej z tłuszczykiem zalewamy solanką - na litr zimnej wody dajemy 2 łyżki soli kuchennej. Zapraszam również na inne moje przepisy na pyszne święta: Przepisy na wigilię Ciasta na święta Składniki: ok 2 kg szynki wieprzowej 2 pomarańcze 2 łyżki miodu 200 ml słodkiego białego wina kilka goździków 1 łyżka octu balsamicznego sól i pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Tłuszczyk nacinamy w kratkę ,wbijamy kilka goździków, wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego,dokładamy dookoła jedną pomarańczę pokrojoną w ćwiartki, Na wierzch układamy plastry pomarańczy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2020/12/swiateczna-szynka-pieczona-w-miodzie-i.html