Red velvet cake

Julianna
Ciasta
14.05.2019 10:56
Red velvet cake

Polecam również inne przepisy na torty z kremem: Red Velvet Cake ciasto: 80g masła 80 ml oleju 150g cukru 2 jajka 150ml kefiru lub maślanki 190g mąki 1 łyżeczka sody oczyszcznej 2 łyżki kakao (najlepiej surowego) opcjonalnie -1 łyżeczka czerwonego barwnika w żelu krem: 500ml śmietanki 30% 300g serka śmietankowego 2 łyżki cukru pudru sok z połowy cytryny opcjonalnie: 3 łyżki żurawiny ze słoika Mąkę przesiać z kakao i sodą. W cukierni Magnolia na Manhattanie tort Red Velvet podawany jest od dnia otwarcia cukierni w 1996 roku, podobnie jak cukiernia Amy Ruths w Harlem, natomiast Cake Man Raven otworzył na Brooklynie lokal poświęcony w całości tylko Red Velvet Cake. W Kanadzie tort Red Velvet w latach 40-tych i 50-tych XX wieku był znanym deserem w sieci piekarni i cukierni Eatona (Eaton’s bakery). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić na kilka minut w formie, następnie wyjąć i ułożyć do góry dnem na kratce. Pisano o nim w gazetach, a na targach i wystawach zdobywał liczne nagrody, dlatego już w roku 1972 Red Velvet Cake stał się kulinarna wizytówką południowych stanów Ameryki. Jednak w roku 1976 wraz z kryzysem i zakazem używania barwników tort zniknął z witryn cukierni i o nim zapomniano. W serialu Dwie spłukane dziewczyny red velvet pojawia się w postaci babeczek, które Max upiekła na urodziny Earla. Właścicielka piekarniKolejna wersja historii słynnego Red Velvet Cake głosi, że pojawił się on w latach 50-tych ubiegłego wieku w stanie Ohio. Tort Red Velvet zagrał w tym filmie rolę weselnego tortu pana młodego, a podany był w kształcie pancernika. W latach siedemdziesiątych XIX wieku w USA obok white cake popularnością cieszył się również velvet cake. Pewien producent barwników John A. Adams postanowił zaradzić upadkowi własnego biznesu i zaczął dostarczać do sklepów próbki swoich barwników spożywczych wraz z przepisem na Red Velvet, do przygotowania którego czerwony barwnik był niezbędny. Prawdziwy powrót na listy kulinarnych przebojów Red Velvet Cake zaliczył w 1989 roku po przemierzę filmu Stalowe magnolie, opisujący życie mieszkańców Południa. Lady Eaton chciała wybrać przepisy kanadyjskiej kuchni, dlatego była nieco sceptycznie nastawiona, gdy jeden z dietetyków Jean Caruso pokazał jej przepis na Red Velvet Cake. Gdy nieco ostygnie, ale będzie jeszcze ciepłe, owinąć folią i włożyć do lodówki na kilka godzin (można na całą noc). Wtedy to w lokalnej gazecie opublikowano przepis na tort Waldorf Red Cake. Było to intensywnie czekoladowe ciasto, wykonane z żółtek jaj, często z dodatkiem kawy, które miało ciemny kolor, wyrazisty smak, zwartą mięsistą konsystencję. Według Stelly Parks, autorki książki o kultowych amerykańskich deserach ( BraveTart: Iconic American Desserts Hardcover ), około 1911 roku połączono przepisy na aksamitne i diabelskie ciasto, dodając do tego drugiego kakao zamiast czekolady oraz maślankę. Na paterze położyć jeden blat, posmarować 1/3 kremu, na kremie wyłożyć kleksy żurawiny. Nazwa sugeruje, że tort wymyślono w słynącym z dobrych deserów hotelu Waldorff Astoria. W niektórych przepisach z czasów wielkiego kryzysu jako składnik tortu znaleźć można tarte gotowane buraki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2019/05/red-velvet-cake-tort-o-aksamitnym-smaku.html