Placki ziemniaczane ze śledziem - Farszynki z kapustą - Kartacze albo cepeliny Kopytka z natką pietruszkiSkładniki: 0,5kg ziemniaków z wczoraj 1 szklanka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko gałka muszkatołowa sól pieprz garść posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła 4 łyżki bułki tartej Klasyczne albo z dodatkiem buraczka - mają wtedy piękny kolor; z ziołami, koperkiem lub - jak ostatnio u mnie - z pietruszką. Na patelni zrumienić bułkę, dodać masło, wymieszać, żeby masło się rozpuściło. Kopytka podawać ze zrumienioną na maśle bułką. Następnego dnia ziemniaki jeszcze raz utłuc, dodać jajko, wsypać mąkę pszenną (jedną łyżkę zostawić do podsypywania) oraz ziemniaczaną, dodać pietruszkę, doprawić do smaku solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i zagnieść ciasto. Teraz specjalnie gotuję więcej ziemniaków, żeby zostały na drugi dzień i żeby z nich zrobić kopytka. Te z pietruszką ugotowane i podane ze zrumienioną na maśle bułką tartą smakują wspaniale.