Składniki na mus pomarańczowy: 2 łyżki oleju rzepakowego 6 łyżek erytrolu lub cukru 2 małe pomarańcze 2 żółtka 2 jajka 6 łyżeczek skrobi ziemniaczanej Składniki na mus żurawinowy: 150 g świeżej żurawiny + kilka do ozdoby skórka otarta z pomarańczy (odłożona z musu pomarańczowego) 2 łyżki erytrolu Przygotowanie: Liczba porcji: tortownica o średnicy 20 cm Składniki na spód: 50 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej 30 g kakao 35 g erytrolu lub cukru 50 g roztopionego masła 50 g zmielonych migdałów 1 łyżeczka cynamonu po ½ łyżeczki kardamonu, pieprzu i imbiru 1 jajko szczypta soli Składniki na sernik: 550 g sera twarogowego 250 g mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 60 ml śmietanki 30-36% ½ szklanki erytrolu lub cukru 4 jajka skórka otarta z 1 pomarańczy sok z ½ pomarańczy szczypta soli Jeżeli chcecie być na bieżąco z tym, co pojawia się na blogu gorąco zachęciam do śledzenia mnie na Instagramie i Facebooku! Więcej przepisów na świąteczne wypieki znajdziecie również w Magazynie Kocioł, dla którego stworzyłam ten przepis. Tym razem postawiłam na kwaśne smaki i tak powstał świąteczny sernik pomarańczowy z żurawiną na piernikowym spodzie. Zdejmujemy obręcz z sernika, wierzch smarujemy wystudzonym musem pomarańczowym, na środku wykładamy mus żurawinowy. Polecam! Świąteczny sernik pomarańczowy z żurawiną na piernikowym spodzie Wszystkie składniki na spód mieszamy i przekładamy na tortownicę. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, następnie odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Pieczemy 15 minut w 180ºC, następnie zmniejszamy temperaturę do 120ºC i pieczemy jeszcze 80 minut. Święta to czas pierników, makowców i serników – ja co roku staram się zrobić te ostatnio w jakiejś wyjątkowej wersji, której nigdy wcześniej nie robiłam. Mus pomarańczowy: z obu pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok.