Bagietki chlebowe wiejskie

Julianna
Śniadania
08.05.2020 11:11
Bagietki chlebowe wiejskie

W zależności od typu użytej mąki, ciasto będzie miało inny kolor oraz inną strukturę, te z mąki typ750 są bardziej chlebowe w smaku (na zdjęciu one są bez nacięcia).Inne przepisy na drożdżowe pieczywo znajdziecie na blogu:)zaczyn:150g maki (typ 750 lub 650)150ml wody2g świeżych drożdży (kulka wielkości orzecha laskowego)ciasto właściwe:cały zaczyn200g mąki (typ 750 lub 650)70ml wody6g soli2g świeżych drożdżySkładniki zaczynu wymieszać w misce, przykryć, odstawić w temperaturze pokojowej na 10-12 godzin. Po 30 minutach ciasto wyjąć na stolnicę, rozciągnąć na prostokąt, złożyć na 3 jak kopertę, następnie znowu na 3, tworząc paczuszkę. Odstawić na 20-30 minut (autoliza).Ciasto wyrabiać najlepiej ręcznie: włożyć palce pod ciasto, podciągnąć je do góry, założyć na środek, miskę obracać, tym sposobem wyrabiając ciasto. Zsunąć z deski na blachę, na dno piekarnika wrzucić 2-3 kostki lodu (albo wstawić naczynie z wrzątkiem), piec przez 10 minut. Wyrośnięte ciasto po dotknięciu palcem będzie powoli wracać (jeśli wraca od razu, pozostawiamy do wyrastania jeszcze na kilkanaście minut).Póki ciasto wyrasta, rozgrzać piekarnik z blachą w środku do 250stC. Bagietki położyć na papierze do pieczenia, przykryć i pozostawić do wyrastania na ok 30 minut. Miskę w ciastem przykryć folią i odstawić na 30 minut w temp. 23stC. Drożdże rozmieszać w łyżce wody, polać ciasto, wyrabiać, żeby cała woda wchłonęła się w ciasto. Upieczone położyć na kratce, przykryć ściereczką i pozostawić do ostygnięcia na min. 30 minut. Szczególną popularnością na fb cieszą się bułki z przepisu w kratkę. Na razie doszlifowuję przepis, a raczej swoje umiejętności do tartina, ale idzie mi całkiem sprawnie, co zresztą widzieliście pewnie na moim IG. Ciasto włożyć z powrotem do miski, przykryć, odstawić na 40 minut. Mam wrażenie, że w ciągu ostatnich dwóch (prawie już!) miesięcy przybyło w Polsce piekarzy (a politolodzy przekwalifikowali się w wirusologów). Po 40 minutach ciasto znowu złożyć, podzielić na 3 kawałki, z każdego uformować kulę. A póki co zapraszam na chrupiące wiejskie bagietki w stylu francuskiego chleba. Następnie otworzyć drzwiczki i wypuścić parę (wyjąć naczynie z wodą), bagietki piec kolejne 10 minut w temp. 230stC. Dla wielu też zakwas stał się niemal członkiem rodziny, którego trzeba doglądać, karmić, pilnować temperatury, by się nie przegrzał albo nie schłodził za mocno. One też są z dziurami w środku, z mega chrupiącą skórką i aromatycznym miękiszem. Bo dotąd bawiłam się jedynie w pieczenie chleba żytniego, a pszenny zdarzał się sporadycznie. Teraz w mojej lodówce zamieszkały dwa zakwasy - żytni, którego maż ochrzcił Zdziśkiem, oraz pszenny, jeszcze bezimienny, a do zakwasowej rodzinki tydzień temu dołączyła woda owocowa, inaczej owocowe drożdże albo woda drożdżowa.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2020/05/bagietki-chlebowe-wiejskie.html