Ciasteczka z kleiku ryżowego

Ewa
Ciasta
14.12.2020 11:20
Ciasteczka z kleiku ryżowego

Są bardzo proste do przygotowania, a przy tym bardzo dobre:) Ciasteczka z kleiku ryżowego to pyszne ciasteczka na święta lub do upieczenia nawet bez okazji. 200 g masła 1 op. cukru wanilinowego 1/2 szkl. drobnego cukru 3 jajka 160 g kleiku ryżowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4-5 łyżek wiórków kokosowych marmolada Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem oraz cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Za ciastkami z maszynki jakoś specjalnie nie tęsknię, ale te ulubiłam sobie już od dawna i podtrzymując świąteczną tradycję, piekę je właśnie w tym okresie. Kiedyś, przynajmniej w moim domu, obok ciasteczek z maszynki były to bardzo popularne ciasteczka pieczone w okresie świątecznym. W każdym ciastku robimy dziurkę – jak w kluskach śląskich – delikatnie je przy tym spłaszczając. Do utartej masy dodajemy kleik ryżowy, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe, miksujemy do połączenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2016/12/21/ciasteczka-z-kleiku-ryzowego/