Które produkty hamują rozwój koronawirusa? Ważne odkrycie naukowców

Które produkty hamują rozwój koronawirusa? Ważne odkrycie naukowców

Od początku wystąpienia pandemii koronawirusa, naukowcy z całego świata prowadzą nad nim skrupulatnie badania. Wiemy już o nim na tyle dużo, że na rogiem czeka już szczepionka na SARS-CoV-2. W trakcie badań pojawiają się jednak różne inne ciekawe informacje, między innymi o tym, jak w naszym organizmie zachowuje się wirus i w jaki sposób można zahamować jego namnażanie.

Zdjęcie Które produkty hamują rozwój koronawirusa? Ważne odkrycie naukowców #1

Pandemia koronawirusa rozprzestrzeniła się po świecie rok temu. Początkowo niewiele wiedzieliśmy o cechach tego wirusa, poza tym, że przenosi się z człowieka na człowieka dużo łatwiej niż grypa i w wielu przypadkach powoduje poważną chorobę płuc.

Obecnie jednak mamy o wiele więcej informacji. Naukowcy z całego świata skupili swoją uwagę właśnie na badaniach, które mają jak najszybciej spowodować złagodzenie pandemii. W trakcie badań wychodzi wiele ciekawych informacji na temat SARS-CoV-2. Na przykład to, że niektóre produkty spożywcze mogą hamować jego rozwój w organizmie człowieka.

Produkty, które mogą hamować rozwój koronawirusa w organizmie człowieka



Naukowcy z North Carolina State wskazują, że niektóre składniki mogą hamować rozwój koronawirusa w organizmie. Mowa między innymi o produktach takich jak

  • Gorzka czekolada
  • Zielona herbata
  • Kakao
  • Winogrona odmiany muscadine

Dlaczego tak się dzieje?

Składniki znajdujące się w wyżej wymienionych produktach przyłączają się do fragmentów proteazy. Proteaza jest natomiast częścią koronawirusa odpowiedzialną za replikowanie się wirusa i tworzenie go w całość. Naukowcy tłumaczą, że niektóre składniki tych produktów uniemożliwiają prawidłowe działanie proteazy Mpro będącej częścią koronawirusa.

Zdjęcie Które produkty hamują rozwój koronawirusa? Ważne odkrycie naukowców #2

Mpro ma część przypominającą kieszeń, która wypełnia się tymi substancjami. Kiedy kieszonka ta zostanie zapełniona, proteaza traci swoją ważną funkcję - tłumaczy naukowiec.

Badania początkowo zostały przeprowadzone komputerowo. Następnie testy urozmaicono o badania in vitro.

WAŻNE:

Choć badania nad wpływem produktów takich jak zielona herbata, winogrona, kakao,czy gorzka czekolada są obiecujące, nie można stosować ich jako lekarstwo na koronawirusa! W wielu przypadkach chory potrzebuje opieki lekarskiej. Jeśli więc Twój stan nie jest dobry, skonsultuj się z lekarzem.




Agnieszka

true

Polecane