Czego unikać w czasie pandemii? Te produkty osłabiają odporność!

Patrycja
Dieta i żywienie
13.11.2020 20:04
Czego unikać w czasie pandemii? Te produkty osłabiają odporność!

W okresie wzmożonych zachorowań na przeziębienie i grypę oraz epidemii koronawirusa, powinniśmy szczególnie dbać o swoją odporność. Ruch, witaminy i odpowiednia dieta wzmocnią nasz organizm. Istnieje wiele produktów, po które nie powinniśmy sięgać w tym czasie. Dowiedz się, jakie produkty spożywcze osłabiają odporność i czego powinnaś unikać w czasie pandemii.

Zdjęcie Czego unikać w czasie pandemii? Te produkty osłabiają odporność! #1

Te produkty osłabiają odporność. Unikaj ich w czasie pandemii COVID-19!

Fast foody

To wysokokaloryczna, przetworzona żywność o dużej zawartości tłuszczów, soli, cukru i polepszaczy smaku, bez żadnych właściwości odżywczych. Fast foody zawierają dużo konserwantów, dostarczają organizmowi potężną dawkę pustych kalorii, sprzyjają nadwadze i otyłości.

Składniki w nich zawarte rujnują nasze zdrowie, ich nadmierne spożywanie źle wpływa na odporność i prowadzi do wielu chorób: problemów z układem sercowo-naczyniowym, nadciśnienia, miażdżycy, cukrzycy.

Alkohol

Nadmierne spożywanie alkoholu prowadzi do zmniejszenia odporności- potwierdzają to liczne badania naukowe. Częste sięganie po alkohol może skutkować większą podatnością na zapalenie płuc, ostrą niewydolność oddechową, zwiększać ryzyko powikłań pooperacyjnych, w tym sepsy, spowalniać proces gojenia się ran i zdrowienia. Choć w czasie epidemii koronawirusa, alkohol polecany jest do częstej dezynfekcji rąk i sprzętów codziennego użytku, nie powinniśmy jednak go regularnie pić.

Kawa

Regularne picie mocnej kawy nie jest dobrym pomysłem. Kofeina wypłukuje z organizmu cenne składniki mineralne i może powodować skoki ciśnienia. Picie jej przed snem może prowadzić do problemów z zasypianiem i powodować zaburzenia snu, co z kolei negatywnie wpływa na odporność.

Zdjęcie Czego unikać w czasie pandemii? Te produkty osłabiają odporność! #2

Słodycze

Jak podaje serwis internetowy medonet.pl, z badań przeprowadzonych przez "The American Journal of Clinical Nutrition", wynika że nadmiar cukru niekorzystnie wypływa na układ odpornościowy. Badania pokazały, że spożycie 100 g cukru na czczo spowodowało u osób badanych, spadek wydolności układu immunologicznego.

Sól

Nadmiar soli w diecie, może doprowadzić do zatrzymywania wody w organizmie i pojawienia się obrzęków twarzy oraz rąk i nóg. Poza tym nadmiar soli w diecie może wywoływać zmniejszenie odporności i większą podatność na infekcje bakteryjne.

Zdjęcie Czego unikać w czasie pandemii? Te produkty osłabiają odporność! #3

Wpływ diety na odporność

Odpowiednio zbilansowana dieta wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Niektóre produkty spożywcze, takie jak wysoko przetworzona żywność, sól, cukier, kofeina oraz alkohol mogą osłabić naszą odporność i zwiększyć ryzyko infekcji. Dlatego w czasie pandemii koronawirusa, warto ograniczyć ich spożywanie.