Składniki: Naleśniki: - 250 g mąki pszennej - około 300 ml mleka - około 200 ml wody gazowanej - 2 jajka - 2 łyżeczki cukru lub ksylitolu - 1 łyżka oliwy - szczypta soli - olej do smażenia Frużelina: - 500 g mrożonych wiśni - 3-4 łyżki cukru lub ksylitolu - 2-3 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: - gęsty jogurt np. skyr lub jogurt grecki - płatki kokosa (u mnie prażone) Wykonanie: Wiśnie wkładamy do garnka i podgrzewamy do rozpuszczenia, a następnie dodajemy cukier i sok z cytryny, gotujemy około 10 minut. Gdy ciasto na naleśniki postoi już około 10 minut dodajemy do niego pozostałe płynne składniki, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, gotujemy jeszcze 3-4 minuty, cały czas mieszając, aż całość nabierze konsystencji rzadkiego kisielu. Aby dobrze rozpocząć tydzień zaczynam od pysznych, słodkich naleśników z domową frużeliną wiśniową, podanych z gęstym jogurtem.