Sezon na szparagi właśnie wystartował, ja korzystam z niego, najbardziej intensywnie, jak się da i dodaję je do prawie każdego posiłku ;-) Tak powstała np. pizza ze szparagami, w bardzo …
Zbliża się majówka, wielu z nas pewnie już szykuje grille, a dla tych którzy zechcą sobie uprzyjemnić majówkowy czas jedzeniowo, ale w inny sposób, podrzucam ciekawy pomysł na burgery w …
Piąteczek - a więc można już pomarzyć o późnym, leniwym, weekendowym śniadanku. Moja propozycja to czekoladowa owsianka, pełna pysznych dodatków...
Puszyste placuszki czy cieniutkie naleśniki, co wolicie? U mnie na dobry początek tygodnia porcja czekoladowych placuszków z karmelizowaną gruszką i lekko słonym sosem z mlecznej czekolady.
Chlebek bananowy z tymi dodatkami to kompozycja smaków, która idealnie sprawdza się na zimowe i jesienne wieczory, albo leniwe weekendowe śniadania. Aktualnie mamy co prawda marzec i wczesną wiosnę, ale …
Drożdżowy wieniec, pełen bakalii i czekolady - idealny na okres Bożonarodzeniowy, ale także na Nowy Rok. Taka szybsza w wykonaniu alternatywa dla makowca, choć oczywiście można tu użyć nadzienia makowego. …
Nie wstawiłam w tym roku piernika staropolskiego, ale mam za to podrasowany piernik, który robi się w 30 minut. Przełożony konfiturą wiśniową, masłem orzechowym i bezą włoską na wierzchu.
Czekolada, karmel i pierniczki - trzy podstawowe smaki, które składają się na tę pyszną i efektowną tartę. Sprawdzi się idealnie zarówno na Święta, ale także na okres sylwestrowo-noworoczny, kiedy ze …
Na ten ponury, listopadowy dzień poleca się domowe, wilgotne, pachnące cynamonem i śliwkami, bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu ciacho💜
Słodkie desery ze słonym twistem to moje uzależnienie🙈 ostatnio z piekarnika wyjechały tartaletki ze słonym karmelem i pastą miso - wielbicielom słodko-słonych połączeń powinny przypaść do gustu😉🧡
Jabłka to moje ulubione, rodzime owoce. Są dostępne przez cały rok, ale najlepiej smakują oczywiście jesienią, zwłaszcza w towarzystwie cynamonu. Dlatego dziś postawiłam na klasyczne wypieki z małym twistem. Przygotowałam …
Uwielbiam brzoskwinie/nektarynki! Najczęściej zjadam je na surowo, jak tylko zdążę je donieść do domu z osiedlowego bazarku😂 ale w towarzystwie kruchego ciasta, albo maślanej kruszonki, podane z porządną porcją schłodzonego, …
Wiele osób zgodzi się ze stwierdzeniem, że gotowanie risotto ma iście terapeutyczne działanie. To niespieszne dolewanie bulionu i mieszanie ryżu tak, aby powstała kremowa, delikatna masa uspokaja i wycisza. Jest …