Dzisiejsze naleśniki, przygotowane na mące gryczanej, z dodatkiem mielonego mięsa, pieczarek i ugotowanej kaszy gryczanej, mogą być dobrym początkiem na zaprzyjaźnienie się z królową kasz. Jest ona obecna w daniu, ale nie dominuje ona tutaj swym smakiem, więc z powodzeniem w tej formie możemy wpleść ją do naszej diety. Miksujemy na gładkie ciasto (gdyby ciasto było zbyt gęste dolewamy jeszcze odrobinę mleka lub wody, a gdyby było zbyt rzadkie, dosypujemy mąki). wody szczypta soli Nadzienie: około 500 g piersi kurczaka około 300-350 g pieczarek 1 duża cebula około 3/4 szkl. Mięso kurczaka najpierw kroję w kostkę, potem przesmażam na patelni, a następnie przepuszczam przez maszynkę do mielenia. Jak dla mnie ma lepszą konsystencję niż zmielone i przesmażone na patelni, ale i w ten sposób można zrobić. Farsz drobiowo-pieczarkowy mieszamy z ugotowaną kaszą (gdyby farsz wydawał się zbyt suchy, można podlać go kilkoma łyżkami rosołu/bulionu) . Na patelnię wlewamy 1-2 łyżki oleju, gdy się rozgrzeje, dodajemy mięso kurczaka. Naleśniki: 140 g mąki gryczanej 130 g mąki pszennej 3 jajka ok. 1,5 szkl. Udostępnij Zapisz Kasza gryczana uważana jest za jedną z najzdrowszych kasz, ale niestety nie każdy przepada za jej charakterystycznym smakiem czy zapachem. 1 mozzarella w zalewie pęczek szczypiorku mielona papryka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Do naczynia przesiewamy obie mąki. Dodajemy większą część posiekanego szczypiorku, pozostałe pieczarki oraz porwaną na kawałki mozzarellę. Odstawiamy do przestudzenia, po czym przepuszczamy mięso przez maszynkę do mielenia razem z połową pieczarek. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.