Przepis
Karkówka z grilla na ostro z pastą sambal
Składniki:
2 duże kawałki karkówki (około 280g łącznie)
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki pasty Sambal
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 limonki
2 ząbki czosnku
pieprz cayenne
sól i pieprz
Wykonanie:
Mięso myjemy i osuszamy. Następnie, solimy je i pieprzyy z obu stron. W miseczce przygtowujemy marynatę łącząc ze sobą wszystkie składniki: ocet balsamiczny, pastę Sambal, oliwę z oliwek, sok z limonki, pieprz cayenne oraz 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki. Na dno naczynia, w którym marrynowac się będzie mięso wlewamy 2-3 łyżki marynaty, układamy mięso i polewamy resztą marynaty. Marynujemy w lodówce min. 2h. Mięso pieczemy na grillu, aż się zrumieni bądź w piekarniku z funkcją grilla w temperaturze 220 stopni C około 15 minut.