Karkówka z grilla

Ewelina
Obiad
10.05.2015 6:06
Karkówka z grilla

Składniki

ok. 1 kg karkówki (może być już w plastrach)

1/2 szklanki oleju

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1 łyżeczka ulubionej przyprawy grillowej

1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki

1 łyżeczka wędzonej papryki

1/2 łyżeczki musztardy

1 łyżka ketchupu

Przepis

Karkówkę kroję w plastry o grubości ok 1, 5 cm i rozbijam tłuczkiem na cieńsze plastry.

Do dużej miski dodaję olej, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy. Marynatę dokładnie mieszam, a następnie dodaję plastry karkówki, staranie obtaczam je w przygotowanej marynacie. Całość pod przykryciem wstawiam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Mięso polecam od czasu do czasu przełożyć na drugą stronę, aby równomiernie się zamarynowało.

Tak przygotowaną karkówkę grilluję na rozgrzanym ruszcie (lub na tacy) z obydwu stron do momentu, aż mięso się zetnie, ale w środku nadal pozostanie soczyste.