Przepis
Składniki:
5 plastrów karkówki
2 średnie cebule
150 g pieczarek
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu cayenne
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
Sos:
200 ml wody
2 ząbki czosnku
4 łyżki koncentratu pomidorowego
6 łyżek sosu chili słodko-pikantnego
1/2 łyżki sosu piri piri
pieprz
sól
Przygotowanie:
Karkówkę posypujemy papryką słodką i pieprzem cayenne.Smarujemy sosem sojowym i oliwą.Wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę.W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w cienkie plasterki.Pieczarki kroimy w ósemki,a czosnek w plasterki.Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i mieszamy.Patelnię rozgrzewamy,obsmażamy z oby stron karkówkę.Do naczynia żaroodpornego wylewamy 3-4 łyżki sosu,układamy jedną porcję cebuli i pieczarek.Następnie układamy karkówkę,przykrywamy pozostałą cebulą i pieczarkami.Na wierzch wylewamy sos.Karkówkę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180’C około 75-80 minut.W czasie pieczenia sos można delikatnie przemieszać.Podajemy z ziemniakami.Świetnie pasuje do dania ogórek kwaszony.