Karkówka w sosie słodko-pikantnym

Małgorzata
30.11.2014 16:34
Karkówka w sosie słodko-pikantnym

Przepis

Składniki:

5 plastrów karkówki

2 średnie cebule

150 g pieczarek

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżeczka pieprzu cayenne

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki oliwy

Sos:

200 ml wody

2 ząbki czosnku

4 łyżki koncentratu pomidorowego

6 łyżek sosu chili słodko-pikantnego

1/2 łyżki sosu piri piri

pieprz

sól

Przygotowanie:

Karkówkę posypujemy papryką słodką i pieprzem cayenne.Smarujemy sosem sojowym i oliwą.Wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę.W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w cienkie plasterki.Pieczarki kroimy w ósemki,a czosnek w plasterki.Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i mieszamy.Patelnię rozgrzewamy,obsmażamy z oby stron karkówkę.Do naczynia żaroodpornego wylewamy 3-4 łyżki sosu,układamy jedną porcję cebuli i pieczarek.Następnie układamy karkówkę,przykrywamy pozostałą cebulą i pieczarkami.Na wierzch wylewamy sos.Karkówkę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180’C około 75-80 minut.W czasie pieczenia sos można delikatnie przemieszać.Podajemy z ziemniakami.Świetnie pasuje do dania ogórek kwaszony.