Karkówka to taki rodzaj mięsa, który idealnie nadaje się na grilla. Wystarczy jednak kilka małych błędów, żeby zamiast soczystego kawałka karczku wyszła nam sucha i twarda podeszwa, ale spalone z zewnątrz, a surowe wewnątrz mięso. Jak więc usmażyć na grillu idealny karczek?
#Mięso
Wybierając karczek na grilla warto zwrócić uwagę na ilość tłuszczu. Mięso na grilla nie może być chude, ponieważ na koniec pieczenia okaże się, że mięso jest suche i twarde. Najlepiej więc wybrać kawałek z dużymi przyrostami tłuszczu. Po zakupie mięso należy umyć, pokroić na plastry i lekko rozbić.
#Marynata
Karkówka musi spędzić kilka - kilkanaście godzin w porządnej marynacie, aby smakować idealnie. Przepis na marynatę do karczku i innych mięs najdziecie tutaj.
#Węgiel
Jeśli chcemy, aby nasza karkówka miała charakterystyczny aromat, warto grillować ją nad węglem drzewnym.
#Grillowanie
Karczek najlepiej grillować pod przykryciem. Mięso staje się wtedy soczyste i szybciej dochodzi. Grillujemy zawsze na porządnie rozżarzonym węglu prze 6-7 minut z każdej strony. Pamiętajcie również o tym, żeby mięso w całości było nad żarem.
#Podczas grillowania warto co jakiś czas polać mięso niewielką ilością piwa. To nada naszej karkówce jeszcze lepszego smaku i soczystości.